Stille nu

Citat
”Hvorfor kunne hun ikke stille sig tilfreds med det, hun havde? (…) Hun havde jo et lykkeligt ægteskab og nogle skønne unger, og de havde desuden råd til at beholde huset på Sandhamn.
Hvorfor sætte alting på spil? Hvorfor udfordre Henrik i stedet for at lytte til hans tydelige signaler?”
”Stille nu”, side 151.

Viveca Sten har udgivet fire bøger i Sandhamnserien, der har kriminalinspektør Thomas Andreasson og bankjurist Nora Linde i hovedrollerne. Hun beskriver genkendelige hverdagsscener og bruger den svenske skærgård som ramme for sine fortællinger, der forankres i et trygt lokalmiljø. I debutromanen ”I de lugnaste vatten” fra 2008 (”Stille nu”, 2009) får vi fyldige miljøbeskrivelser og detaljerede personkarakteristikker, der er med til at skabe identifikation og genkendelse. Øen Sandhamn spiller i sig selv en central rolle, for på dette sted, der fast bebos af 120 mennesker, udfordres den traditionelle livsstil af udefrakommende gæster – og det går altid hedt for sig i de lyse svenske sommermåneder.

27641067

Som læser kan man let identificere sig med hovedpersonerne, både den underkuede Nora og den indelukkede Thomas, der prøver at lægge et falleret ægteskab bag sig efter datterens traumatiske død. Nora er gift med Henrik, som hun har to drenge med. Hun beskrives som en regelret jurist med styr på tilværelsen. Men da hun får tilbudt en forfremmelse, der indebærer, at familien skal flytte fra Stockholm til Malmø, betragter Henrik hendes ambitioner som selviske.

Nora lever således i skyggen af sin succesrige, men fraværende lægemand. Da der i løbet af sommeren opstår en række uforklarlige mord på Sandhamn, som barndomsvennen Thomas står i spidsen for at opklare, drages hun ind i opklaringsarbejdet og er tæt på selv at blive offer for en skruppelløs morder.

Viveca Stens skrivestil er grundig og præcis, og man mærker tydeligt, at hun kender kriminalromanens genrekonventioner. Den opmærksomme læser kan således aktivt deltage i opklaringen af de bizarre mordgåder, for forfatteren serverer mordgåderne i små brudstykker. Alle oplysninger, der måtte have relevans for Thomas og Noras møjsommelige opklaringsarbejde bliver lagt frem for læseren, der dermed selv kan være med til at samle de fragmenterede oplysninger til meningsgivende fortællinger.