Indimellem holder de af hinanden

Citat
”59. De ser på hinanden. De kan ikke finde de rigtige løgne. Begge ønsker de, at de bare havde skrevet til hinanden. De bærer bedrøvede ansigter i dag. Hvordan skal de komme ud af det. Gamle dages sætninger kommer så let ud af munden.”

”Indimellem holder de af hinanden”. Ingen sidetal.

Charlotte Strandgaards ”Indimellem holder de af hinanden” er 81 korte tekststykker, der kredser om en vanskelig kærlighedsrelation. Bogen udkom første gang i 1969 og blev i 2014 genudgivet på forlaget Gladiator. Tekstfragmenterne, der er svære at genrebedømme, men som samlet set kan kaldes en art punktroman, fordeler sig i en række hovedspor. Det dominerende er fortællingen om et ”de”, hvis komplicerede parforhold skiftevis intensiveres og er på vej mod dets opløsning. Der er både hverdagen (”Indimellem går de på indkøb med hinanden”) og følelsesudbruddene (”Indimellem slås de”). Og så er der forholdet mellem krop og følelser, sex og kærlighed, der kommer til udtryk i sproglige forskydning som ”Indimellem knæpper de med hinanden” og ”Indimellem elsker de med hinanden”.

51447255

Resten af persongalleriet springer ud af historiske, mytiske og religiøse universer: Eurydike og Kreon, Kejseren af Kina, den hellige Catarina af Siena, Abraham og Isak, de gamle aztekere, Medeia og Jason. Flere af dem er netop fortællinger om ulykkelig kærlighed, som Dyveke, hvis forsmåede elsker dræber hende ved at sende forgiftede kirsebær, og den engelske konge Henrik, der lod sin kone Anne henrette, da han blev træt af hende. Imellem disse voldsomme historier udspiller der sig en neddæmpet hverdagsdramatik mellem manden og kvinden, der bare omtales som ”hun” og ”han”. De drikker, lyver, ser film og diskuterer.

Og så er der ét hovedspor mere. Flyveren med kvinder, der er på vej mod et andet land for at få en abort. Det står ikke direkte i teksten men er ligesom resten af værket et forløb, man under læsningen må stykke sammen af bogens abrupte handlingsbidder. Der er ingen samlende fortælleinstans til at tage læseren ved hånden, når man ved hvert sideskift bevæger sig ind i en ny tid og et nyt rum. ”Indimellem holder de af hinanden” er nærmere som en collage, hvor hverdag og myte blandes sammen og overlader det til læseren at få øje på tematiske tråde som jalousi og opofring, begær og barnedød og kærlighed og afsavn på tværs af de små nummererede fortællinger.