Den utrolige historie om den kæmpestore pære

Citat
”– Man kan kun finde Den Mystiske Ø, hvis kompasset virker – og kompasset virker kun, hvis man har en sten fra Den Mystiske Ø! Det er jo … Det er jo … – Det er et paradox, sagde Professor Glykose.”

Fortællingen om en lille bys drama er igen temaet i Jakob Martin Strids knap hundrede sider lange robinsonade af en børnebog, ”Den utrolige historie om den kæmpestore pære” fra 2012. Historien blev i februar 2013 indstillet til Læsernes Bogpris, og det er med god grund. Efter en oversigt over de farverige karakterer i det lille samfund Solby hvirvles vi ind i et eftersøgningseventyr med den lille, gule kat Mitcho og hans ven elefanten Sebastian. Ikke ulig en grå version af elefanten Mimbo Jimbo og Strids kattefølgesvend fra den ordløse billedbog fra 2009.

29269815

Mitcho og Sebastian finder en flaskepost med et brev og et pærefrø i og ledes på sporet af den forsvundne og retmæssige borgmester i Solby, Jeronimus Bjergstrøm Severin Olsen – i folkemunde JB. Som i ”Da Lille Madsens hus blæste væk” arbejder stort set hele den lille by sammen om deres problem – med undtagelse af Solbys arrige viceborgmester Kvist og hans emsige embedsmænd – og hjælper Mitcho og Sebastian med at udhule den kæmpestore pære, som frøet er blevet til, og flytte ind i den. Efter en dramatisk tur ud i vandet sejler de to venner og deres hjælper Professor Glykose afsted mod Den Mystiske Ø for at finde deres forsvundne borgmester.

”Den utrolige historie om den kæmpestore pære” er fantastisk tegnet, detaljerig og farvestrålende, og med forklarende små tekster, så man kan gå på opdagelse i billederne. De personer, som Mitcho, Sebastian og Professor Glykose møder, er ligeledes koleriske og excentriske, og naturligvis er de alle sammen inviteret med til fest, når hele byen fejrer JBs hjemkomst sidst i fortællingen: ”Og så holdt de en kæmpe fest, og alle fra byen var med, og alle havde det rart og hyggeligt. Og Kaptajn Camenberg og hans grusomme pirater og Ulysses Karlsen og hans Frygtelige Sødrage kom også og blev til middag”.