Genrer og tematikker

Gennem sit forfatterskab har Jakob Martin Strid bevæget sig fra satiriske stregtegninger til smukke akvareller, der bliver udstillet på museer, og selvom formatet måske har ændret sig, er der gennemgående temaer.

Strid har selv fortalt, at han som udgangspunkt ikke har en plan med sine historier, når han starter, men at de vokser frem, mens han skaber billederne. Mange af hans billedbøger indeholder da også samme elementer såsom roadtrips, fællesskab og undertrykkere.

I ”Den utrolige historie om den kæmpestore pære” er opretholdelsen af det lille samfunds balance – og epilogen, hvor magtmennesket Kvist har fundet ro i kål- og kartoffeldyrkning – sigende for Jakob Martin Strids længere børnebøger. Den renhjertede devise ’alle skal have det godt’ er til at forstå og noget, som de fleste børn er enige i, og glæden i den lille landsby, der samarbejder, er smittende og naturlig. Kernetemaerne kan være tunge emner som katastrofe, angst, sygdom, krig og klasseforskelle som i ”Den fantastiske bus”, men tilgangen er legende, og hans universer rummer både naivitet, dybde og selvironisk lune. Deres fantasifulde sammensmeltning af realistiske og overnaturlige elementer – og rejsen som en gennemgående trope – giver præg af eventyr, men uden at der af den grund optræder en morale eller belærende elementer.

I ”I form med Tapiren!” foregår der eksempelvis åbenlyst drilleri mellem nogle venner, men der tages ikke afstand fra det. Det er op til oplæseren og barnet selv at diskutere situationen, der kan ligne mobning. I ”Den fantastiske bus” er næsehornet Jackson – der leder arbejdet med at rive vennernes huse ned – en følsom fyr, der kun udfører sine ordrer, fordi han selv er underlagt systemet, og sammen med politiet ender han med at hjælpe vennerne væk fra byen.

Jakob Martin Strids fortælleevne, hans sprudlende fantasi og på én og samme tid enkle, udtryksfulde og detaljerige pen gør ham unægtelig til en af de bedste skabere af børnelitteratur. Børnelitteratur, der – som hans satiriske striber – tager udgangspunkt i samfundets opbygning, at gøre tingene på en anderledes måde og betydningen af at have det godt. At vi alle har det godt.