Mimbo Jimbo laver kunst

Citat
”Mimbo Jimbo ruller Mumbo Jumbo rundt i malingen. Så rejser han lærredet op og tager en tennisketsjer og nogle tennisbolde og dypper boldene i sort maling. Han skyder boldene op på billedet. BOING! SPLAT!!”
”Mimbo Jimbo laver kunst”, s. 28-31.

Tegningerne i ”Dimitri 9mm” er simple og drømmeagtige, holdt i sort, hvidt og okkerbrunt, og den indledende historie Vinterdage, hvor musen Dimitri finder en kold fugl i sneen, som han tager ind i varmen og giver kamillete, er så lille og enkel og stille, at det næsten er overrumplende poetisk.

28939876

Samme poesi kan findes i flere andre af Strids børnebøger. ”Mimbo Jimbo laver kunst” (2011) er den tredje i billedbogsserien om hidtil den sidste af tre billedbøger om den blå elefant Mimbo Jimbo. Stregen er enkel, men udtryksfuld og i fortællingen om den kreative elefant, der ikke kan blive tilfreds med sit maleri, ligger et overordentlig rammende portræt af Kunstneren med stort K. Intet er godt nok. Mimbo Jimbo finder et kæmpe lærred, hælder gul, blå, grøn og rød maling ud over det, tramper rundt i det, skyder tennisbolde dyppet i maling mod det og stjæler endda en safaribil, så han virkelig kan få bearbejdet sit maleri. Men intet gør udslaget for den stakkels, nedslåede elefantmaler, og først da et tilfældigt uheld indtræffer, ender han med at være tilfreds med sin kreation, og han opnår international anerkendelse for sit ’stærke, chokerende, farlige og vilde’ maleri. En herlig satire over kunstverdenens indretning og samtidig en naturlig fortælling, som mindre børn kan forholde sig til og forstå.

Bøgerne i serien De tre bøger om Mimbo Jimbo – og måske i særdeleshed ”Mimbo Jimbo laver kunst” regnes som nyklassikere inden for børnelitteratur. Den tredjeforeløbigt sidste billedbog om den blå elefant blev da også særdeles godt modtaget af anmelderne. I Jyllands-Posten hed det: ”Billedbogen er fuld af underspillet humor og varme og er et smukt eksempel på, hvordan ord og billeder følges ad i fuldkommen enighed. Ikke en streg er forkert, heller ikke i den karakteristiske håndskrevne tekst, der bliver en del af bogens barnlige, glade charme” (Karen Lise Søndergaard Brandt: Jakob Martin Strid: Mimbo Jimbo laver kunst. Jyllands-Posten, 2011-10-11).