Baggrund

Citat
”Hun så ud over det godt og vel halvfulde lokale, hvor bordene stod på afsatser, og orkestret tronede langs den ene langvæg. En salig blanding af norske nazister, nogle få gode nordmænd, som havde skrabet sammen til en aften på byens bedste danserestaurant, og en mindre horde af tyske officerer med pigebørn som hende selv på slæb.”
”Den sidste pilgrim”, s. 158.

Gard Sveen er født og opvokset i Hamar, ca. 100 kilometer nord for Oslo. Han studerede ved Universitetet i Oslo fra 1990 til 1998 og har en exam.oecon.-grad i samfundsøkonomi og en cand.polit.-grad i statskundskab. Siden studietiden har han arbejdet i fire forskellige ministerier: Børne- og familieministeriet, Kulturministeriet, Transportministeriet og senest Forsvarsministeriet, hvor han er ansat som seniorrådgiver.

Det lå ikke ligefrem i kortene, at Gard Sveen skulle ende som forfatter, og egentlig har han heller aldrig haft ambitioner i den retning. Men Sveens ekskone var overbevist om, at han ville blive en glimrende forfatter, og gennem årene opfordrede hun ham gentagne gange til at begynde at skrive. Det skete så i 2005, da Sveen som led i en tidlig midtvejskrise som 35-årig spurgte sig selv, om denne tilværelse med et almindeligt 9-17-job var det, han egentlig ville bruge resten af livet på. Snart brugte Sveen al sin fritid på at skrive og færdiggjorde en roman, der ifølge Sveen selv var ”et patetisk forsøg på at efterligne ’Less Than Zero’ af Bret Easton Ellis” (Jesper Bruun: Hr. Sveens fornemmelse for mord. Jyllands-Posten, 2015-20-03) og aldrig blev udgivet. Sveen producerede efterfølgende endnu en roman, der heller ikke kom igennem forlagenes nåleøje, inden han til sidst brød igennem med ”Den sidste pilgrim” i 2013.

Romanen har fået en usædvanlig varm modtagelse af både anmeldere og publikum, og Sveen har som den eneste nogensinde modtaget både Riverton-prisen, Maurits Hansen-prisen og den store skandinaviske krimipris Glasnøglen.

Gard Sveen bor i dag i Enebakk i nærheden af Oslo, er fraskilt og har tre børn. Flere krimier med drabsefterforsker Tommy Bergmann er undervejs, og på sigt vil Sveen muligvis forsøge sig med romaner uden for krimigenren.