Det var den sædvanlige tøven over for en ung tegner, der gjorde, at der kom til at gå så lang tid, før Svend Otto slog igennem. Allerede i 30´erne og 40´erne gav Svend Otto sig i kast med så forskellige illustrationsopgaver som en skolebog og tegninger til Martin A. Hansens Agerhønen. Men hvorom alting er, så blev ingen af disse billeder nogensinde trykt. Tim og Trine daterer sig også helt tilbage til 1947. Den blev dog trykt, men først 29 år senere. Der blæste andre vinde på børnebogsområdet dengang.
Svend Otto hører til den generation af tegnere, der trods alt har nået at gøre sig gældende som illustrator også af bøger for voksne. Da han fik Kulturministeriets Illustratorpris var det da også for sine aquatinter til Kafkas Processen. Men den illustrerede bog for voksne er i dag en sjældenhed. Skal der være billeder i bøger i dag, er det børnebøger, man taler om. Så vi må glæde os over den række af Danmarks- og verdenshistoriens klassikere, som Svend Otto har nået at sætte i billeder.
For selvom det er som børnebogs illustrator, vi kender Svend Otto, så opfatter han først og sidst sig selv som: illustrator, som den, der oplyser og akkompagnerer teksten. "En illustreret bog kunne sammenlignes med et digt, hvortil der er komponeret en melodi," siger han, "man er billedfortæller og må bruge alt, hvad man har skrabet sammen af iagttagelser og erindringer: dyrs bevægelser, landskaber, belysninger, menneskers holdninger."