Debat og dansk magisk realisme

Citat
»Skønlitteratur er et indlæg i debatten, det er bare et dyberegående og forhåbentligt mere længerevarende indlæg. Det er lidt trist, at vi ikke i Danmark har denne forbindelse mellem den daglige debat og skønlitteraturens fordybelse, hvor den, når den er bedst, jo virkelig lægger noget til forståelsen af vores eksistens og vores virkelighed.«
Janne Teller i et interview i Information.

Alle Janne Tellers bøger kan læses som indlæg i en debat om, hvordan vores normalhverdag kunne se helt anderledes ud. Det skyldes, at hun ikke anerkender skellet mellem skønlitteraturen og den daglige debat: »Skønlitteratur er et indlæg i debatten, det er bare et dyberegående og forhåbentligt mere længerevarende indlæg. Det er lidt trist, at vi ikke i Danmark har denne forbindelse mellem den daglige debat og skønlitteraturens fordybelse, hvor den, når den er bedst, jo virkelig lægger noget til forståelsen af vores eksistens og vores virkelighed.« (Lotte Folke Kaarsholm: “I krig med de historiske løgne”. Interview i Information, 2004-08-26).

Forfatterskabet er en påmindelse om, at også vi her i Norden kan opføre os barbariske, hvis de ’rette’ betingelser er til stede. Gennemgående er derfor temaer som krig, ondskab, vold, mening og samfundets opbygning, temaer som går på tværs af skellet mellem børne- og voksenlitteratur. For børnebøgerne gælder dog, at temaerne har en mere filosofisk spørgende karakter. Desuden er det centrale og mere livsbekræftende tema ’kærlighed’ primært udfoldet i de to voksenromaner.

De fælles temaer for henholdsvis børne- og voksenlitteraturen udspringer formentlig af det forhold, at Janne Teller ikke anser sig selv for børnebogsforfatter. Hun kender ikke noget til de nyere børnebøger, og hendes litterære inspirationskilder er da heller ikke børnelitteraturens stjerneforfattere (Steffen Larsen: “Noget om betydning” i Bogmarkedet 2002-03-25). Hun nævner Franz Kafka, Nikolaj Gogol og de latinamerikanske forfattere, især mexicanske Carlos Fuentes.

Man kan alligevel godt indsætte Janne Tellers børneforfatterskab i en velkendt ramme, nemlig en dansk form for magisk realisme, som blandt andet forfatteren Louis Jensen er del af. Den hjemlige genre er knap så overnaturlig som i de latinamerikanske lande, men som fortællingerne “Intet” og “Hvis der var krig i Norden” viser, er det en form, hvor enkelte af virkelighedens realiteter viskes bort for at kunne give rum til en filosofisk debat om det at være menneske.