Stumme billeder

Men billeder ødelægger vel ikke leg og fantasi? Nej, det mener Pia Thaulov selvfølgelig ikke, for billeder befordrer netop fantasien, og billeder kan være så gode (og stærke), at de ikke nødvendigvis behøver ord. Forklaringer kan tit dræbe det gode billede.

Pia Thaulov har skabt nogle visuelle og skægge bøger om Familien Bartoldy , der er ’stumme’. De er uden ord eller forklarende tekst - fire bøger (1995-2000) med krible-krable-tegninger, hvor vi følger familien i tykt og tyndt. Bartoldy er en omfattende familie, der består af mor, far - to gange tvillinger af hvert køn og en drengebaby. Samt to sorte katte og en spidssnudet hund, der minder svært om Malerens ditto. De bor langt ude på landet i et lille bondehus med en frodig have og et drivhus, hvor man kan fremavle ananas og bananer(!). Familien boltrer sig i regnbuefarvede trøjer og er hele tiden i vild aktivitet. Der står et ældgammelt og afdankede tv-apparat i et hjørne af stuen, men det er omdannet til et akvarium med guldfisk. Her har man ikke tid til tv.

22045830

Hver bog ender med, at de to voksne slumrer hen, mens børnene fortsætter deres muntre leg og ivrige udforskning af den grønne jord.

Den mest poetiske bog i serien er Familien Bartoldy - Frokost i det Grønne (1997). Her ser man på forsiden familien, der ligger henslængt på et skovturstæppe på en lysegrøn ø i fantasiens hav. En kæmpelagkage balancerer på en af tvillingernes fødder, mens hun slubrer sodavand med sin søster gennem to sugerør. Far byder mor et æble, som Adam i paradisets have (eller var det ikke omvendt?), og opstillingen minder om maleren Manets berømte maleri, der også har titlen (1863).

Og så ka’ man ellers gå i gang med at kigge billeder i denne bog, der er bedst at kigge i sammen med en meddigter, der måske er endnu bedre end én til at finde detaljer. For udflugten over sø og land rummer mange finesser.