Baggrund

Citat
”Er du faret vild?
”Det tror jeg nok,” sagde drengen.
”Det er ikke noget at være bange for … Jeg kan finde vej overalt herude på alvaret.” Manden gik et skridt nærmere. ”Hvad hedder du?”
”Jens,” sagde drengen.
”Og hvad mere?”
”Jens Davidsson.”
”Godt,” sagde manden. Han tøvede og tilføjede: ”Jeg hedder Nils.”
”Skumringstimen”, s. 10.

Forfatteren Johan Theorin er født i Gøteborg og har siden barndommen tilbragt alle sine somre på Øland, hvor hans mor er fra. Han kender derfor øen ganske godt, så det var naturligt, at netop det geografiske sted er blevet omdrejningspunkt for hans romanserie. Ølandskvartetten, hvis fjerde og afsluttende bind ”Rörgast” udkom på dansk i 2014 med titlen ”Gravgæst”, er udkommet i mere end 20 lande, og første bind ”Skumringstimen” er blevet filmatiseret og biografaktuel i efteråret 2013.

På Øland var skumringstimen traditionelt det tidspunkt på dagen, hvor der blev fortalt historier og gerne de uhyggelige af slagsen. Interessen for gys har Theorin haft siden han var lille, og allerede som 5-årig fortalte han lange og vilde spøgelseshistorier for sin mor, som skrev dem ned og gemte. Som 21-årig fik han antaget sin første novelle på et stort svensk forlag, og han har efterfølgende fået udgivet en del noveller, uddannet sig til journalist – og endelig i 2007 debuterede han som romanforfatter.

Ideen til ”Skumringstimen” fik Theorin efter at have hørt en sandfærdig historie om en morder, der forsøgte at undslippe sin straf ved at flygte udenlands og foregive sin egen død. Det blev til fortællingen om den aldrende sømand Gerlof, der forsøger at opklare sit barnebarns forsvinden. Gerlof forbliver den marginale hovedperson i samtlige bøger i kvartetten, der fortsættes af ”Natstorm”, ”Blodlag” og afsluttes med ”Gravgæst”. Der er tale om selvstændige romaner, der alle har Ølands barske natur og gamle Gerlof som fælles omdrejningspunkt.

Theorin gør ikke brug af traditionelle suspensesøgende effekter, men blander gys med hverdagsrealisme og psykologisk drama. Sidstnævnte er især til stede i den psykologiske thriller ”Sankt Psyko”, som primært udspiller sig i gangene på en retspsykiatrisk institution, hvor pædagogen Jan Hauger med skjulte hensigter søger arbejde. I denne bog udspiller spændingen sig i høj grad på det indre plan – i et plaget menneskesinds mørke afkroge.