Det er oplagt at relatere Johan Theorins forfatterskab til den svenske forfatter Håkon Nesser. Ofte lader han krimiplottet være sekundært til fordel for det psykologiske drama. Nessers krimiserie med vicekriminalkommissær Gunnar Barbarotti som hovedpersonen har som helhed større vægt på familiehistorier og psykologiske portrætter end på plotdrevet spænding. Han lader ligesom Theorin genrerne krydse hinanden, og ofte kan det være svært at genrebestemme hans bøger.
Den svenske krimiforfatter Mari Jungstedt har ligesom Theorin ladet sine forbrydelser ske i et lille, afgrænset miljø. I alt har Jungsted skrevet ti bøger, der foregår på Sveriges største ø Gotland. Her lader hun kriminalkommissæren Anders Knutas og journalisten Johan Berg opklare forbrydelser. Modsat Theorin skriver Jungstedt sig ind i en traditionel krimitradition ved at lade sine bøger være plotdrevne og forbrydelserne blive opklaret af et klassisk makkerpar.
Med ”Sankt Psyko” har Johan Theorin skrevet sig ind i en tradition af psykologiske thrillere, der groft sagt er kendetegnet ved, at fokus er på hvorfor forbrydelserne sker, fremfor hvordan de sker. Dramaet foregår primært mentalt, og læseren udfordres ofte på sin tillid til hovedpersonerne. En kending inden for genren er den engelske krimiforfatter Ruth Rendell, der – udover traditionelle kriminalromaner – skrev psykologiske thrillers. Under pseudonymet Barbara Vine gav hun sit forfatterskab en mere psykologisk, litterær drejning og anvendte nogle af de samme greb, som Theorin i sin skildring af plagede menneskesind.