Sankt Psyko

Citat
””Hvorfor er du interesseret i jobbet?” ”Joh, altså …” Jan kunne ikke sige sandheden, han var allerede begyndt at lyve – eller i hvert fald skjule ting om sig selv. ”Jeg er nysgerrig,” nøjedes han med at sige.”
”Sankt Psyko”, s. 13.

”Sankta Psyko” fra 2011 (”Sankt Psyko”, 2012) er Johan Theorins første roman uden for krimiserien, der betegnes som Ølandskvartetten. Her er handlingen henlagt til det retspsykiatrisk hospital Sankt Patricia udenfor Gøteborg.

Hospitalet, der huser straffede patienter, er overvåget som et fængsel og her søger hovedpersonen Jan Hauger et vikariat på en skole for de indsattes børn. Han vil gerne arbejde med børn – men det er ikke hans eneste interesse.

Skolen og hospitalet er forbundet med en underjordisk gang, hvor børnene ledsages frem og tilbage, når de skal besøge forældrene. Sikkerhedsrutinerne er restriktive, men Jan finder hurtigt smutveje, så han kan udføre sin plan. Men han er ikke den eneste på Sankt Patricia med en skjult agenda. Uden at vide det bliver den let påvirkelige, nye medarbejder involveret i et farligt spil og ender med at blive offer for et komplot, der involverer en psykopatisk morder.

29267855

”Sankt Psyko” er en psykologisk thriller, hvor hemmelighederne står i kø. Læseren følger Jans liv i tre perioder: som teenager, nyudklækket lærer og vikar i bogens nutid. Langsomt og i en lavmælt tone øges spændingen i takt med den voksende viden om hovedpersonens fortid. Han var mobbeoffer i skolen, blev indlagt på en psykiatrisk afdeling og mødte her sin første og eneste ven, som han siden blev skilt fra. Det er herefter blevet Jans livsprojekt at finde denne ven igen – og nu bor hun på Sankt Patricia.

Som læser ved man både mere og mindre end hovedpersonen. Han veksler mellem at fremstå troværdig og utroværdig – og heri ligger bogens spændingsmoment. ”Sankt Psyko” er en thriller med meget lidt blod og vold, men med stor dramatik på det indre plan. Den handler om mennesker på samfundets skyggeside, om sorg og ensomhed. At Johan Theorin har ladet bogen foregå i spændingsfeltet mellem den normale og den syge verden, understøtter blot det psykologiske drama.