Det der går forud

Citat
”Hvad skal vi alligevel med hukommelsen, hm? Jeg mener: Et liv uden barndommens traumer, ungdommens fejltrin! Farvel til i går!”
”Det der går forud”, side 11.

Debuten ”Det der går forud” (2000) er et ambitiøst projekt i et svært medie og format. Ikke alene er Thomas Thorhauge den billedmæssige fortæller (læs: tegner), han skriver også sine egne historier, hvilket langt fra altid er tilfældet inden for tegneserier. Og det kræver et dobbelt talent – for både at tegne og skrive.

Historien i ”Det der går forud” kredser om den lille pige Petra, hvis egoistiske, karriereorienterede forældre balancerer lige på grænsen til at udsætte deres datter for omsorgssvigt. Af samme grund foregiver hun et psykisk sammenbrud for at komme væk fra dem. Hun er indlagt på hospitalet og deler stue med Mesmer, en voksen mand, der er indlagt med hukommelsestab efter at være blevet overfaldet og gennemtæsket.

23250241

Et lidt usædvanligt venskab opstår mellem den lille pige og den ældre mand, og historien omhandler Mesmers søgen efter sin tabte identitet, jævnfør titlen på værket. Navnet Mesmer tildeles han af en anden patient, der er indskrevet på psyk-afdelingen, Arnold Zimmermann, og som på en ubehagelig og uigennemskuelig måde er indblandet i Mesmers skæbne.

En journalist blander sig også i plottet, fordi historien om den identitetsløse mand, der intet husker, er godt forsidestof. Journalisten opdager, at Zimmermann har slået Mesmers og Petras læge, doktor Zazetsky, ihjel. Og han er sikker på, at Zimmermann ved mere om Mesmer, end han fortæller. Ad tilfældighedernes uransagelige veje får læseren endelig forløsning på mysteriet om Zimmermanns rolle i Mesmers hukommelsestab.

Fortællingen er en rammefortælling, og det er Petra, der som voksen fortæller i retrospekt.