Baggrund

Citat
”Troldmanden Ine svinger sin tryllestav:
Heste og tudser og dødssyge katte!
Her foregår noget vi ikke kan fatte!
Gør mig mægtig og kæmpestor!
Så jeg kan hjælpe min lillebror.”
”Vaffelmok”, s. 14.

”Jeg kan lide at tegne og ville lave tegninger i bøger,” (interview med Forfatterweb, 2015) svarer den norske illustrator Øyvind Torseter, da han bliver spurgt til, hvordan han fandt ud af, at han ville arbejde med illustration. Denne interesse for at tegne er foreløbigt blevet til en næsten 25 år lang karriere, hvor han har arbejdet med illustrationer, kunst, tegneserier og børnebøger. Han har især haft stor succes som illustrator og forfatter til børnebøger, hvor flere er oversat og udgivet internationalt.

Øyvind Torseter er født i 1972 i Stange i Norge, hvor han også er opvokset. Allerede tidligt i sin barndom brugte han meget tid på at arbejde kreativt: ”Jeg har altid tegnet. Jeg havde min egen skitsebog, som jeg tegnede i da jeg gik i skole, så jeg ikke skulle tegne i skolebøgerne.” (interview med Forfatterweb, 2015). Lysten til at tegne fortsatte gennem teenageårene, og i 1991 flyttede Øyvind Torseter til Oslo, hvor han også er bosat i dag, for at starte på Merkantilt Institutt. Efterfølgende fortsatte han i en mere specialiseret grafisk retning på Skolen for Grafisk Design i Oslo, hvor han gik indtil 1994. Efter sin uddannelse i Norge tog han til England, hvor han gik på Kent Institute of Art and Design i tre år. I 1999 – året efter sin afgang fra skolen – havde han sin debut som illustrator på en børnebog, da han illustrerede Tor Arve Røsslands prisvindende ”Pode”.

Han har altid været klar over, at han skulle være illustrator, og hans interesse for det flermedielle, som er et af hans kendetegn i dag, var også en tidlig interesse: ”Jeg har altid godt kunnet lide at lave ting. Klippe, lime, modellere og bygge. Hvis jeg ikke skulle tegne ville jeg nok arbejde i et af de andre kreative felter.” (interview med Forfatterweb, 2015).

Han har efter debuten i 1999 illustreret mange børnebøger for andre forfattere. I 2002 udgav han ”Mister Random”, som blev den første ud af indtil videre syv børnebøger, som han også selv har skrevet tekst til.

Øyvind Torseter er i dag en af de mest kendte illustratorer og kunstnere i Norge, og han har været nomineret til og vundet mange priser. Blandt andet blev han i 2014 finalist i den prestigefulde Hans Christian Andersen Award for sit kunstneriske arbejde, og i 2014 vandt han sammen med Håkon Øvreås Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris for ”Brune”.

Udover at være en produktiv børnebogsillustrator og -forfatter har Øyvind Torseter udsmykket mange offentlige bygninger. Således er hans kunst synlig mange steder i Norge – både i det offentlige rum og i bøgerne i de private hjem.