Lussingen

Citat
””Slip mig,” brølede Hugo. Harry satte ham ned på jorden. Drengen var mørkerød i ansigtet af raseri. Han løftede den ene fod og sparkede arrigt ud efter Harrys skinneben. Amfetaminerne skyllede gennem Hectors blod, hårene i hans nakke strittede. Han så sin fætters løftede arm skære sig gennem luften og den åbne håndflade, der ramte drengen.”
”Lussingen”, s. 54.

Under en grillfest, hvor venner og familie er samlet i en forstad til Melbourne, får en dreng en ørefigen af en far til et af de andre børn. Christos Tsiolkas’ roman ”The Slap” fra 2008 (”Lussingen”, 2012) undersøger de rystelser, som denne specifikke hændelse efterfølgende sender igennem den sammensatte gruppe af mennesker, imens fortællersynsvinklen skifter imellem de tilstedeværende. Romanen er delt op i otte kapitler, hver med sin fortæller, og følger kronologisk ugerne efter hændelsen.

Historien er fokuseret omkring en græsk indvandrerfamilie. Faderen Manolis var fabriksarbejder; sønnen Hector er offentligt ansat og vært for grillfesten; og dennes fætter Harry leverer den syngende lussing. Galleriet af fortællere favner desuden Hectors indiske kone Aisha; dennes succesfulde veninde Anouk; moderen til det forulempede barn Rosie samt teenagepigen Connie og hendes homoseksuelle ven Richie. På den måde har Tsiolkas komponeret sin fortælling med otte forskellige positioner – hver med deres syn på hændelsen, hver især med deres problemer og konflikter.

Da fortællerne spænder vidt både socialt og kulturelt, i alder og seksuel orientering, får læseren et sammensat billede af middelklassen i et moderne Australien, hvor revnerne mellem de forskellige grupperinger knirker, og hvor racisme, utroskab, vold, stofmisbrug og druk trives. Tsiolkas’ sprog er ligefremt og blander dialog med fortællernes tankeindfald, erindringer og beskrivelser af Melbournes mange ansigter. Gevinsten ved de skiftende synsvinkler er, at læseren oplever de forskellige figurer både per første hånd og i hinandens indbyrdes blik, hvorved de nuanceres og deres respektive selvbedrag sættes i perspektiv.

For at diagnosticere Australien, som det tog sig ud i årene med voksende velstand under den konservative premierminister John Howard (1996-2007), har Tsiolkas med ”Lussingen” foretaget et snit igennem de sociale lag og blotlagt de sygdomme, der præger landet.