Om Mark Twain

Mark Twain (1835-1910) er et opdigtet forfatternavn. Han hed egentlig Samuel Langhorne Clemens. Det er ikke så mærkeligt, at han valgte dette pseudonym. Det betyder egentlig "mærke to" på den loddeline, som udkigsmanden i forstavnen på hjuldamperen på floden Mississippi uafbrudt lod synke i vandet. Mærke to = to favne vand, dvs. sikkert vand.

Mark Twain var i en del år flodlods på det nordamerikanske kontinents største flod oppe fra nord fra de canadiske søer 2500 miles sydpå ned til New Orleans. Denne mægtige, svulmende flod med undervandssandbanker og sunkne vrag og ingen afmærkning og ingen fyrtårne blev et symbol på fare i hans værker. Men også på idyl. En dobbelthed i hans liv, som også går igen i hans værker.

Han kendte floden helt fra sin utrygge barndom nær dens bredder. Hans hovedværker er hans Mississippi-værker. Lad mig nævne tre af dem. De findes i gode danske uforkortede udgaver især til børn. De giver selvfølgelig kun den ydre handling. På den anden side vil jeg anbefale at læse Livet på Mississippi i bidder, sådan som den blev skrevet, en række skitser, mestendels muntre og morsomme om et mylder af mennesker og begivenheder.

En del af det er nok digt, men hovedsagelig er det meste en saglig, geografisk bog og et historisk værk om de vilde år, da de nye amerikanske fristater - som en folkevandring - rykkede længere mod vest og erobrede af indianernes land. Den danske udgave er charmerende illustreret af Ib Spang Olsen.