Personerne

Som andre faggrupper opdigter Hjørdis Varmer personerne i sine bøger. Hun giver dem egenskaber og skildrer dem og deres liv i overensstemmelse med den tid, de skal leve i og i overensstemmelse med deres omgivelser. Personerne skal reagere ud fra "deres tid og sted".

Derfor må folkene på Hedegården skildres, handle og reagere anderledes end f.eks. personerne i Tiden går i stå og Månen står på tå , der handler om en ung sygeplejerskeelev, hendes familie, kolleger og venner i 90´erne. Den rolige livsrytme, der følger årstidernes og naturens gang i Karen på Hedegården 1-3, er i de to bøger fra 90´erne afløst af en hektisk, pulserende livsrytme, der afspejler sig i personernes handlinger, tanker, sprog og liv.

21815691

Hjørdis Varmer bruger ofte historiske begivenheder til at skildre almindelige menneskers liv og vilkår og lade historien afspejle sig i personernes liv. Det gælder eksempelvis Den grå heks , der bygger på retsprotokollen for Hebron-sagen fra 1907, en på den tid ikke ualmindelig sag om børnemishandling. Flugten fra Master Flint er skrevet på baggrund af en slavekvindes erindringer og afspejler historiske klassemodsætninger i USA, der stadig er aktuelle.

I Møg-Martins datter gennemlever hovedpersonen et helt liv i København fra 1880´erne til 1945, og samfundets udvikling skildres gennem personernes liv. Langt de fleste af Hjørdis Varmers bøger er, på samme måde som de nævnte, bygget op på denne vekselvirkning mellem faktiske begivenheder, med historisk baggrund, og opdigtede personer.

I nogle bøger nøjes Hjørdis Varmer ikke med at lade sig inspirere af de historiske begivenheder eller baggrunde. Hun fortæller om historiske personer, fletter dem ind i bøgernes handlingsforløb. I "Den grå heks" og "Børnenes ven" spiller folketingsmand Peter Sabroe en central rolle og i Møg-Martins datter følger vi sideløbende med Katrines historie beretningen om Marie Christensen og hendes livslange kamp for at organisere tjenestepigerne i en fagforening.

Enkelte bøger i forfatterskabet, Den fattige dreng fra Odense og Helen kan - for hun vil! , er levnedsbeskrivelsen om kendte personer, her henholdsvis H.C. Andersen og den blinde, døve og stumme kvinde, Helen Keller.