Død og citronmåne

Citat
”I dag, ude i skuret, åbnede Mattis posen. Inde bag plastikken lå alt det, der var udenpå ham, indtil … Han holdt det op mod næsten. Mærkeligt, at tøjet klarede det, brillerne klarede det, alting klarede det, men han gik i stykker.”
”Død og citronmåne”, s. 89.

Mette Vedsøs ”Død og citronmåne” fra 2014 er forfatterens anden ungdomsbog. Da historien begynder, er det 174 dage siden, at 13-årige Mattis’ far døde i en trafikulykke. Mattis, hans mor Gritt og lillesøster Mimi skal flytte til en ny by for at starte på en frisk. Mattis sidder i flyttebilen på vej mod sit nye hjem, men han har slet ikke lyst til at flytte fra familiens gamle hus med alle minderne om sin far. I den nye by skal han samtidig starte i en ny klasse og møde nye mennesker, og det kan han slet ikke overskue.

51316827

Over for ham, i det nye hus, bor den jævnaldrende Frederikke, der elsker fodbold. Det gør Mattis egentlig også, men siden sin fars død har han ikke haft lyst til at spille. Frederikke finder imidlertid ud af sandheden om Mattis’ far og forsøger at overtale Mattis til at begynde at spille fodbold igen. Der opstår et venskab mellem de to, og det viser sig, at Mattis ikke er den eneste, der er ked af det.

”Død og citronmåne” er en fortælling om venskab og vrede, frustration og fodbold. Ligesom Mettes Vedsøs første ungdomsbog, ”Stav til psyko”, tager ”Død og citronmåne” også seriøse temaer op, blandt andet døden og alkoholisme. Mattis og Frederikke kæmper med hver sin sorg, men fælles for dem er, at deres familier har det svært. Bogen handler også om, at døden har mange ansigter; Frederikkes far er ikke død, men han er alkoholiker og fraværende i hendes liv. Og det er, indser Mattis, en anden form for død.

Historien starter i begyndelsen af maj og strækker sig over cirka ti dage. Den er delvist fortalt i nutid, undervejs fortalt med tilbageblik, hvor Mattis tænker på stunder med sin far. Historien, der er fortalt i tredjeperson, er skrevet i et enkelt og realistisk sprog, der passer til den realistiske genre.