Stav til psyko

Citat
”Så forsøger jeg at fokusere på akvariet, prøver at tømme min hjerne. Åh, var jeg dog bare en robot, for nu ser jeg ham igen. Da jeg løb efter ham, stillede mig i døren og ville råbe noget, men så stod han med pigerne fra klassen. De smilede. De lo. Sammen med ham. Af ham. Hvad skulle jeg gøre?”
”Stav til psyko”, s. 88.

Mette Vedsøs ”Stav til psyko” fra 2013 handler om teenagedrengen Michael, der netop er flyttet til en ny by, fordi faren, der er bankdirektør, har fået en ny stilling.

Udadtil er alt pænt i familien: Michael bor med sin mor og far i et stort parcelhus, de har en dyr bil og en sød hund. Faren virker godhjertet og flink, men bag den polerede facade lurer virkeligheden, der viser sig at være en anden.

29972435

I sin nye klasse møder Michael Tanja, Mia og Stella, som han går på dramahold med. Særligt Stella, der bor over for Michael, opbygger han et venskab til. Sammen hjælper de tre piger Michael med at nedbryde facaden og vise omverdenen, hvad der faktisk foregår bag det pæne parcelhus’ mure.

”Stav til psyko” er skiftevis fortalt gennem Michaels og Stellas øjne. På den måde fortælles historien fra flere synspunkter, som viser, hvordan Michael opfatter sin egen situation, og hvordan andre opfatter ham, og hvad der foregår i hans familie.

Bogen begynder ved historiens slutning, da Michael sidder med sin mor i en politibil uden for deres hus. Herefter springer handlingen tre måneder tilbage i tiden og fortælles herfra kronologisk.

I ”Stav til psyko”, der er fortalt i et enkelt og realistisk sprog, berører Mette Vedsø hverdagen og den til tider svære barndom. Historien slår fast, at ressourcestærke hjem ikke nødvendigvis er velfungerende og lykkelige; et poleret parcelhus og en lige ligusterhæk kan også have en mørk bagside, selvom det måske kan være svært for omverdenen at se. Samtidig skildrer historien de begyndende teenageår med venskab, fysisk udvikling og nysgerrige blikke.