På den anden side

Citat
Jeg holder aldrig op med at undre mig over, at liv er så forskellige, i position, længde, indhold, men er det ikke hovmodigt at tro, at lige min tid, min verdensdel, min klasse er de lykkelige? Tanken opstår selvfølgelig af medlidenhed, men hvad er medlidenhed andet end ringeagt, når det kommer til stykket? Hvem ved, om ikke tjenestepigens korte liv var fuldt af lykke, om hun havde sunget mere på sine sytten eller fjorten år, end jeg i mine toogfyrre? Hvorfor forestiller jeg mig det værste?”

”På den anden side” er Vibeke Marx’ debutroman fra 1991 og foregår i Berlin umiddelbart inden Berlinmurens fald i 1989. En dansk familie på tre er taget på sightseeing for at opleve både øst- og vestdelen af byen, mens en østtysk familie lever deres daglige liv på den kommunistiske side. Bogen fortælles dels af moren i den danske familie, der af angst for det fremmede og usikre har lagt låg på en affære for at vende hjem til ægteskabet med Thor; dels af faren i den østtyske familie, som altid er i tvivl om sin kone Rosis kærlighed.

Ligesom Berlinmuren i romanen deler mennesker fysisk og politisk i Tyskland, er der en usynlig mur i begge ægteskaber. Den danske kvinde har slået sig til tåls med den tillidsvækkende og sindige vognmand Thor på trods af deres forskelligheder, mens den østtyske fortæller har giftet sig med den kommunistiske idealist Rosi, selvom han kommer fra en familie, der er indædte modstandere af det østtyske styre. Begge ægteskaber er fyldt med konflikter, som oprulles på romanens 120 sider – men på en lavmælt og usynlig måde uden at bryde helt frem.

Selvom de to familier lever i hver deres verden på vest- og østsiden, skildres de med en forbavsende lighed. De er både sammen i en fælles historie og virkelighed, men samtidig også dybt adskilte. De to fortælleres veje krydses sporadisk ved grænsekontrollen Checkpoint Charlie, da den danske familie skal fra vest til øst: ”Den danske dame berører mig ganske let, da jeg giver hende passene tilbage. Berøringen gør hele kroppen varm, og jeg tænker på Rosi i morges.” (s. 20).

Udover at være en skildring af ægteskabet kredser romanen også tematisk om den overordnede konflikt mellem kapitalisme og kommunisme. Men ved at vise lighederne mellem mennesker, deres fælles skuffelser, glæder og anstrengelser sætter Vibeke Marx med sin debutroman et spørgsmålstegn ved det sort-hvide verdensbillede i tiden efter Anden Verdenskrig.