Jens Vilstrup begår sig inden for en række af forskelligartede genrer. Ud over en omfattende produktion af journalistiske artikler om en meget bred vifte af emner, herunder klummerne samlet i ”Villers verden” og ”Bliv voksen Viller”, har Vilstrup skrevet børnebøger og fungeret som fagbogsforfatter og biografighostwriter.
Som romanforfatter skriver Vilstrup i et direkte og jordbundent sprog uden større sproglige ornamenter. Korte, præcise sætninger dominerer siderne, ligesom romanerne har dialogen mellem karaktererne som et helt centralt fortælleteknisk element. Her tilstræber Vilstrup mundrette replikker med talesprogsagtige ord og ordsammentrækninger.
Han anvender desuden gerne popkulturelle referencer til musik, film og sport i rigt mål for derigennem at karakterisere sine romanpersoner og deres særegne tankeverden og bevidsthedshorisont. Hans tilgang er som regel humoristisk, men ikke sjældent må det lette og humoristiske vige for en mere slagkraftig og rå stil, der knytter an til de voldsomme begivenheder, der ofte optræder i bøgerne, ikke mindst i den grumme ”Opland”.
Vilstrups hovedpersoner er rodløse mænd, som kæmper med at få taget det afgørende spring ind i voksenlivet og blive modne, selvstændige mænd. Spørgsmål om mandighed, og hvad det vil sige at være mand i moderne forstand, er omdrejningspunkter i romanerne, men i dette ligger også nogle helt overordnede tematikker omkring, hvordan man skaber en meningsfuld tilværelse for sig selv. Her påpeges vigtigheden af at skære ind til benet, at fjerne alt det falske og forstyrrende og finde de ting og de mennesker, der har oprigtig værdi for en.
Ofte ses de eksistentielle problematikker i relation til arven fra forældrene, hvor det bliver et mere eller mindre udtalt projekt for hovedpersonen at løsrive sig fra forældrenes forventningspres eller komme overens med det konfliktfyldte forhold, der eksisterer mellem de to parter.