Den svævende tankbestyrer

Citat
”Noget rigtigt rak, sagde Lone. Sådan nogle mennesker har der altid været. Både i Vendsyssel og alle mulige andre steder. Og det ville der nok blive ved med at være. Det mente Lone. Det mener jeg også.”
”Den svævende tankbestyrer”, s. 48.

På en tankstation i Vendsyssel går livet sin stille gang. Magnus Andersen bestyrer tanken omgivet af tre kvindelige medarbejdere: Den enlige mor Eva, den gæve Lone og den socialt belastede teenager Emmy. Egentlig har han ikke råd til at have dem rendende (Emmy tager endda af kassen), men Magnus kan ikke få sig selv til at skille sig af med dem og er derfor ene hane i en kvindedomineret østrogenzone: ”Åndssvage kællinger!”

Der kommer ikke mange kunder forbi tanken, da de lokale økohippier har fået forhindret tankens flotte lastbilholdeplads i at udfolde sit indtjeningsmæssige potentiale. En dag tropper Nanna Mynthe Christiansen op og vil have Magnus til at fortælle hende om hans afdøde storebror Evert. Det er til en erindringsbog. Magnus forstår ikke rigtigt, hvorfor der skal skrives en historie om den utilregnelige hippie Evert, men historien kommer nu alligevel også til at handle om Magnus Andersen selv.

51319079

Evert og Magnus er brødre, men som mennesker vidt forskellige. Magnus er stille og pligtfyldende, selvforsørgende og mildt sagt noget uforstående over for venstrefløjens bekymringer for natur og miljø. Helt modsat er det med Evert, der har langt hår og engagerer sig på venstrefløjen i kampen for at redde verden. Samtidig erobrer han den ene kvinde efter den anden (heriblandt naturligvis den smukke Nanna Mynthe Christiansen), mens Magnus, som man næsten kan forudse, ikke har just det samme held med det andet køn. Magnus har heller ikke sans for venstrefløjens bestræbelser på at redde verden. Han ser dem nærmere som pjattede hippier, der ikke er ude på andet end at gøre livet surt for en hårdtarbejdende erhvervsdrivende som ham selv.

”Den svævende tankbestyrer” fra 2014 er som sædvanlig fortalt i 1. person flertal i et talesprog, Bent Vinn Nielsen har forfinet fra roman til roman. Magnus er historiens fortæller, og det er igennem hans optik, historien oprulles.

Evert og Magnus' historie flettes sammen med begivenhederne på benzintanken, hvor en lottomillionær har parkeret sin camper, og hvor en kendt morder også er blandt de faste kunder.