Fra fagbøger til skønlitteratur

Mats Wahls første bogudgivelse var ikke en roman, men en fagbog om praktisk specialpædagogik, På spaning efter växandets punkt , fra 1978. Den blev solgt i 30.000 eksemplarer. Senere fulgte Konsten att undervisa (1980) og Förståelse och handling (1982).
Siden har Mats Wahl jævnligt blandet sig i den samfundsmæssige og pædagogiske debat.

I 1980 debuterede Mats Wahl som skønlitterær forfatter mod Honugsdrömmen ; en barndomsskildring fra 1950ernes Gotland, der dog ikke blev den store succes. Et egentligt gennembrud skete dog allerede samme år med ungdomsromanen Hallonörnen, den første i en serie på fire om skilsmissebarnet Erik.
Bogen udkom året efter på dansk med titlen Der skete noget den sommer. Efterfølgerne var Mødet med Hilda og Alene i tågen. Seriens sidste bind Döläge er ikke oversat til dansk.

Mats Wahl er en særdeles produktiv forfatter med 35-40 udgivelser bag sig. Dvs. mere end to bøger om året i gennemsnit. Hovedparten er børne- og ungdomsromaner. Det er dog også blevet til flere voksenromaner, et par billedbøger samt yderligere nogle fagbøger, bl.a. Fisketuren - fluefiskeri for begyndere (1995). Desuden er det blevet til flere skuespil og film- og tv-manuskripter.

På dansk er forestående udgivelser Emma og Daniel, første del af en trilogi. Desuden kommer en fortsættelse til At være John-John, hvor hovedpersonen havner i meget grov kriminalitet.

Når Mats Wahl ikke skriver dyrker han bl.a. sejlsport. Hans fascination af havet og naturen afspejler sig i hans skildringer af sejlads med kajakker og både i skærgården. For forfatteren er vandet og havet både lokkende og skræmmende - og et dramatisk handlingsrum:
"... vandet kan være muligheden for frihed, binde mennesker sammen eller opsluge mennesket, både den gode og den onde."