Jimmy Corrigan, den klogeste dreng i verden

Citat
”Prolog – hvor vi erfarer, at Jimmy Corrigan, den klogeste dreng i verden, er et stykke ensomt, følelseshæmmet menneskeligt vraggods. En dag får Jimmy en flybillet med posten fra sin far. Men, Jimmy har aldrig mødt sin rigtige far før.”
”Jimmy Corrigan, den klogeste dreng i verden”, upagineret.

I 2000 udkom ”Jimmy Corrigan, the Smartest Kid on Earth” (“Jimmy Corrigan, den klogeste dreng i verden”, 2010), der blev Chris Wares første graphic novel og en enorm kunstnerisk og kommerciel succes. Værket var forinden blevet serialiseret i Wares faste bogserie ”The ACME Novelty Library” fra 1993 til 2001.

Værket handler om Jimmy Corrigan, en ensom og ulykkelig mand i 30’erne, der bor i Chicago. Han har en omklamrende mor og en fraværende far. En dag henvender den fraværende far sig, hvilket fører til en enormt akavet weekend sammen over Thanksgiving. Jimmy er socialt akavet men har et fantasifuldt indre liv, som vi også får adgang til. Samtidig følger vi Jimmys farfar, med samme navn, og hans opvækst i samme by i 1893. Lille Jimmy har ingen mor, men en grufuld far, der dagligt giver ham klø. Kulminationen kommer under verdensudstillingen i Chicago samme år.

”Jimmy Corrigan, den klogeste dreng i verden” er tegnet i en meget flad og minimalistisk stil, nærmest som diagrammer. Farverne er rene uden nuancer, og karaktererne er tegnet ikoniske og meget ’tegneserieagtige’, som man kender det fra klassiske striber som ”Radiserne”. Samtidig bruger Ware et utal af andre elementer: bittesmå paneler og indstik, mikroskopiske diagrammer, klip-ud modeller, brugsanvisninger og reklamer. Dette gøres uden at læseren mister overblikket, netop pga. af den minimalistiske stil.

28269668

Værket er samtidig gennemsyret af en ironisk tone, der starter allerede med titlen, fortsætter i omslaget, med en brugsanvisning i at læse tegneserier, og fortsætter i resten af teksten. Det til trods, og måske kontraintuitivt i forhold til den simple, flade stil, er læsningen af ”Jimmy Corrigan, den klogeste dreng i verden” en følelsesmæssig oplevelse, hvor man oplever en stærk identifikation med de to Jimmy’er. Det er denne blanding af kompositorisk nyskabelse og indholdsmæssige kvaliteter, der gør værket til et moderne mesterværk inden for tegneseriemediet.