Genrer og tematikker

Jacob Weinreich har i sit børne- og ungdomsforfatterskab hovedsaligt beskæftiget sig med det overnaturlige, det grusomme og det uhyggelige. Fascinationen udspringer muligvis af, at Jacob Weinreich som teenager begyndte at interessere sig for gyser- og splatterfilm, som han så sammen med sine venner.

Selv siger han: ”Jeg synes der er en frihed i den genre. Man kan få lov at flippe ud. Gøre tingene vilde og groteske. Der er noget befriende ’politisk ukorrekt’ over gysergenren. Det er ikke tilfældigt, at det ofte er en genre, der bliver set lidt ned på. Det er ikke så ’fint’ at skrive gysere. Få anmeldere og litteraturkyndige vil pege på gysergenren som en af deres foretrukne. Et geni som Stephen King har stadig ikke fået den anerkendelse som mange langt dårligere forfattere opnår – forfattere der skriver i ’finere’ genrer. Gysergenren er lidt klassens uartige dreng. Det tiltaler mig.” (Palles Gavebod: Kender du forfatteren til ”Monsterjægerne”? www.pallesgavebod.dk, 2012).

Men Jacob Weinreich begrænser sig ikke til én genre og væver i sine bøger gerne flere forskellige genrer sammen. Dette er for eksempel tilfældet i serien om Drømmeværelset, hvor elementer af fantasy optræder.

Til trods for at Jacob Weinreichs bøger ofte har en handling, hvor overnaturlige elementer, som for eksempel tidsrejser, mumier og dæmoner optræder, så er rammerne om fortællingerne gerne kedsommelige og realistiske. Således er lokaliteter som Sundby, Hasle og det fiktive Sommerslev ikke just eksotiske og pulserende metropoler og dette medvirker til, at kontrasten mellem det overnaturlige plan og realplanet i fortællingen træder tydeligt frem. Det samme gør sig gældende for hovedpersonerne i fortællingerne, der både kæmper med monstre og med de samme problemer som alle andre børn og unge; usikkerhed, popularitet, mobning og tåbelige forældre.

Skildringen af hovedpersonernes normalitet skaber derfor en genkendelighed for læseren og gør det dermed lettere at identificere sig med en 12-årig monsterjæger, der spidder vampyrer.