Mobning og tyveri

Citat
Traditionen i børnelitteratur er, at der er en begyndelse, en midte og en slutning, hvor slutningen er den lykkelige del. Men sådan er virkeligheden ikke altid for børn.

“Bad Girls” fra 1996 (“Miranda regnbue”) udkom på Apostrof i 1999 og er den første af Jacquelines bøger, der blev oversat til dansk. Romanen handler både om, hvor ødelæggende mobning kan være for et barns selvtillid og er en fortælling om det at være anderledes.

22402366

Historiens hovedperson er Emma på ti år. Hendes forældre er gamle og overbeskyttende. Moren klæder hende i små kjoler med flæser og fletter hendes hår, så hun ser meget yngre ud. Tre af klassens populære piger rotter sig sammen og gør hendes liv til et helvede. Da det fører til, at Emma bliver kørt ned, fortæller et vidne inspektøren, hvad han har set. Men hverken lærere eller forældre ved, hvordan de skal tackle mobningen, som bare tager til efter ulykken. Det er først, da overboen får et problembarn i pleje, at Emma får en rigtig veninde. Så er hun ikke ensom længere, selvom Tanja desværre ikke selv går på skolen. Tanja er meget rapkæftet og frækt klædt på. Til Emmas mors store bekymring bliver de to meget forskellige piger bedste veninder.

Til slut slipper Emma for mobning ved hjælp af en indsigtsfuld ny klasselærer. Til gengæld leverer Jacqueline Wilson ikke en lyserød slutning på Tanjas liv. Hun bliver fjernet fra hjemmet og kommer i retten for at have stjålet. Det eneste minde, Emma har af sin veninde, er et postkort uden returadresse. Jacqueline forklarer: “Traditionen i børnelitteratur er, at der er en begyndelse, en midte og en slutning, hvor slutningen er den lykkelige del. Men sådan er virkeligheden ikke altid for børn.” (Vic parker: “All about Jacqueline Wilson”, 2003, side 4).