Hvem-bøgerne

Citat
” – Nej, jeg vil alligevel ikke! Din seng er for blød og her lugter ikke som hjemme hos mig og jeg savner min mor og min sofa og knækbrød med syltetøj og alt muligt som I ikke har! Siger kanin. Han kan ikke falde i søvn, selvom han gerne vil.”
”Hvem sover ikke?”, s. 17.

Stina Wirséns bøger om Hvem? henvender sig til de alleryngste læsere, nemlig de 1-3-årige. På dansk er der udkommet ”Vem sover inte?”, 2009 (”Hvem sover ikke?”, 2015), ”Vem städer inte?”, 2011 (”Hvem rydder ikke op?”, 2015) og ”Vems bebis?” fra 2011 (”Hvis baby?”, 2015).

Bøgerne om Hvem? handler om vennerne Nalle, Blå Kat, Gul Kat, Fugl, Nallegris og Kanin. Bøgernes handling har sit udspring i den nære hverdag, og problematikkerne er let genkendelige. At blive storebror, ikke at gide rydde op og at skulle falde i søvn et andet sted, end man plejer. Men det er ikke kun barnet, der kan identificere sig med det, der skildres i Hvem?-bøgerne, det kan forældrene også. Der er vrede, afmægtige, kærlige og trøstende forældre. Ligesom i den virkelige verden.

Det der adskiller Hvem?-bøgerne fra andre bøger til de helt små, er at historierne ofte tager en drejning eller har et ekstra lag. I ”Hvis baby?” er historien om, at Kat skal være storebror, f.eks. i ligeså høj grad historien om, hvordan mor og far fik Kat, der er adopteret.

Historierne tager ofte afsæt i Nalles verden. Nalle, der er på besøg hos mormor i ”Vems mormor?” (2007), Nalle, der får Kanin på overnatningsbesøg i ”Hvem sover ikke?” og Nalle, der bliver opereret i ”Vem är sjuk?” (2012). Nalle er stædig, jaloux, kærlig, vred og urimelig. Hun er som de fleste små børn ude af stand til at tøjle sine følelser og ender derfor ofte i konflikter, enten med sine forældre eller med sine venner. Det er disse konflikter, der er historiernes dramatiske omdrejningspunkter.

51979125

Det store følelsesmæssige drama beskrives i korte sætninger og understøttes af illustrationerne. Tekst og billede følger med andre ord hinanden. Illustrationerne er enkle, ligesom teksterne. Nalle, Fugl, Blå Kat, Gul Kat, Kanin og Nallegris og seriens øvrige karakterer er defineret af en tydelig sort streg. Formen og farven varierer fra karakter til karakter: Kanin er f.eks. grå, Gul Kat er gul med et lyserødt hjerte på maven, og Nalle består af gråbrune kruseduller. Den hvide baggrund er gennemgående, og figurerne fremstår derfor særlig tydeligt.

Hvem?-bøgerne skildrer endvidere mange forskellige familieformer, f.eks. har Kanin to mødre, og Kat er adopteret, ligesom bøgerne også har karakterer, der er kønsneutrale.