Baggrund

Citat
”Victor fik tårer i øjnene og holdt ind til siden i samme øjeblik som nogle jagerfly brølede forbi hen over hovedet på ham (...) I det fjerne kunne han se tyk røg, og selvom han havde svært ved at tro det, vidste han de bombede præsidentpaladset.”
”Håbets rejsende”, s. 254-255.

Isabel Angélica Allende Llona blev født i 1942 i Peru af chilenske forældre. Hendes far, Tomás Allende, var udstationeret som diplomat og boede med sin hustru, Francisca Llona, og deres børn i Lima. Da Isabel var tre år, blev forældrene skilt, og hun flyttede med sin mor og sine to brødre til morforældrenes hjem i det politisk urolige Chile. Urolighederne kulminerede med mordet på hendes halvonkel, Salvador Allende, Chiles daværende præsident, i 1973.

Isabel Allende mødte i 1958 den ingeniørstuderende Miguel Frías, som hun i 1962 giftede sig med og fik børnene Paula og Nicolás sammen med. Hun uddannede sig til journalist og arbejdede i en årrække for FN's fødevareorganisation FAO i Santiago, før hun opbyggede en karriere som journalist, tv-reporter og bladredaktør. Hun skrev blandt andet for Chiles første feministiske magasin og var redaktør for et børneblad. Efter militærkuppet i 1973 emigrerede Isabel Allende med sin familie til Venezuela, hvor hun fortsatte sit arbejde som journalist. I eksilet begyndte hun også på et brev til sin døende morfar – et brev, som senere blev til slægtskrøniken ”Åndernes hus”. 

Mordet på Salvador Allende og de politiske omstændigheder omkring det danner ligeledes en vigtig baggrund for debutromanen og Allendes efterfølgende bøger. ”Åndernes hus” blev i 1993 filmatiseret af Bille August. Filmen cementerede, at den magiske realisme – initieret af en anden latinamerikaner, Gabriel García Márquez – var kommet for at blive. Genrens verden med folklore og ånder forenet med et skarpt blik på den latinamerikanske nutid lod sig eksportere til den ganske klode. 

Isabel Allende blev i 1987 skilt fra sin første mand, flyttede til San Francisco og giftede sig med forfatteren Willie Gordon. I slutningen af 1980'erne underviste hun i kreativ skrivning ved siden af sin forfattergerning. I 1991 blev datteren Paula alvorligt syg og døde som kun 29-årig. Da Isabel Allende i 1996 stiftede The Isabel Allende Foundation var det både for at hylde datteren og for at etablere en velgørende organisation, som skal fremme kvinders rettigheder. Isabel Allende blev i 2015 skilt fra sin anden mand efter 27 års ægteskab. Hun giftede sig i 2019 for tredje gang med advokaten Roger Cukras.
Det latinamerikanske stof har fyldt meget i forfatterskabet, som dog også har bevæget sig i andre retninger – som i udviklingsromanen om den amerikanske drøm ”Den uendelige plan” (1991), og i eventyrromanen ”Gulddragens rige” (2003), hvor vi er i Himalayas bjerge, New York og ved Amazonas i en fortælling om vanskelighederne ved at blive voksen.

Isabel Allende er amerikansk statsborger og bosat i Californien. Hendes bøger er oversat til mere end 42 sprog.