Åndernes hus

Citat
””Barabbas ankom til familien ad søvejen”, skrev pigen Clara med sin spinkle håndskrift. Allerede på det tidspunkt havde hun for vane at nedfælde vigtige begivenheder, og senere, da hun selv blev stum, optegnede hun også de mere trivielle hændelser uden at ane, at hendes kladdehæfte halvtreds år senere ville hjælpe mig til at genkalde minder om fortiden.”
”Åndernes hus”, s. 3.

Det begyndte egentlig som et brev til Isabel Allendes 99-årige morfar, men endte med at blive hendes debutroman og helt store gennembrud. Slægtsromanen ”La casa de los espíritus” udkom i 1982 (”Åndernes hus”, 1985) og skulle vise sig at blive en international bestseller.

Historien skildrer tre generationers liv i Chile fra begyndelsen af det tyvende århundrede og frem til Augusto Pinochets voldelige diktatur. Synsvinklen er først og fremmest placeret hos kvinderne: den synske forfatter Clara, der er gift med den forhærdede patriark Esteban Trueba. Nivea, som er dybt involveret i kvindesagen i århundredets første årtier, hendes barnebarn Blanca, som forelsker sig i en revolutionær bondesøn, og fortælleren Alba, som på sin egen krop er mærket af det fascistiske diktatur. De fire kvindeskikkelser bliver i romanen et billede på kvindernes historie i det latinamerikanske samfund – en historie, som ender med bevidstgørelse og politisk mod til at gøre op med det mandssamfund, som har undertrykt dem. 

20476974

Det bliver en slægtsfortælling og en fædrelandshistorie, men også en beretning om patriarkatets storhed og fald. Romanen bygger delvist på selvbiografisk stof og indledes da også med dedikationen: ”Til min mor, min bedstemor og de andre usædvanlige kvinder i denne historie”. ”Åndernes hus” er ligeledes en påkaldelse af den verden af åndemaneri, myte og excentrisk liv, der for Allende var uigenkaldeligt forbi med udvandringen fra Chile. Romanen er en blanding af dagbog, brev, krønike og øjenvidneberetning, der sammen med et hav af figurer og handlinger skaber et kalejdoskopisk univers, hvor myter og magi på selvfølgelig vis indgår i hverdagen. I romanen skelnes der ikke mellem realistiske skildringer af virkeligheden og mere metafysiske dimensioner – som den clairvoyante Claras evne til at forudsige begivenheder eller flytte rundt på ting med tankens kraft.

Bille Augusts film ”Åndernes hus” fra 1993 er baseret på Allendes roman og har blandt andet Jeremy Irons og Meryl Streep på rollelisten.