“Imarat Ya’qubyan” fra 2002 (“Yacoubians hus”, 2007) er al-Aswanys anden roman, men det er den første, der er blevet udgivet på dansk.
Omdrejningspunktet i romanen er Yacoubians hus og dets indbyggere. Et af de mennesker, der har daglig gang i huset, er Muhammad Azzam, en tidligere skopudser, der på forunderlig vis er blevet millionær – ifølge gadesladderen via salg af narkotika.
Busayna Al-Sayed er den af romanens kvindelige figurer, man kommer tættest på. Hun er opvokset under trange kår, og hun må tidligt ud at arbejde for føden. Men det er ikke så lige til at finde et ordentligt job, for uanset hvor hun starter, så kræver hendes mandlige chefer seksuelle ydelser af hende. Hun når at have adskillige jobs, førend hun må erkende, at hun er nødt til at bøje sig for chefernes begær – bare det ikke ødelægger hendes mødom. Efter at have mere eller mindre prostitueret sig selv i længere tid, lykkes det hende dog at få et job, hun bliver glad for, nemlig hos Zaki Bey, der har kontor i huset. Egentlig laver han ikke noget – ikke noget der har med arbejde at gøre i hvert fald –, for hans ingeniørvirksomhed er gået nedenom og hjem for mange år siden på grund af Beys levemandsvaner: rigelige mængder alkohol og kvinder. Men da Al-Sayed bliver en del af hans liv, bliver alt pludselig anderledes, og de ender med at gifte sig.
27459331
Romanen tematiserer det at komme i klemme mellem Gud, normer og det liv, den enkelte lever, og den giver et billede af, hvad der kan gøre et menneske til fundamentalist. Begge temaer udspilles blandt andet igennem karakteren Taha. I starten af romanen er han meget troende, men han er samtidig optaget af at gøre noget godt for samfundet, og derfor vil han være betjent. Da han bliver afvist på Politiskolen, bebrejder han ikke Gud, selvom han indtrængende har bedt om Guds assistance uden held, nej, han bliver rasende på systemet, som ikke er ægte islamistisk, som han siger, og på menneskene. Derfor dedikerer han sit liv til kampen for at indføre en islamistisk stat.
Forfatteren formår at beskrive Tahas bevægelse fra at være forelsket i Busayna Al-Sayed og drømme om en karriere i politiet til at blive religiøs fundamentalist så indlevende, at man forstår de forandringer, der sker i Taha, og det er en bedrift. Desuden tematiserer al-Aswany korruption igennem blandt andet Muhammad Azzam, der på grund af sin store pengepung kan købe sig til en plads i andetkammeret. Seksualitet er ligeledes et centralt tema. Dels via beskrivelserne af, hvordan unge kvinder må prostituere sig selv for at få et job, dels igennem Muhammad Azzam der tager sig en kone nummer to, og dels igennem beskrivelsen af den homoseksuelle avisredaktør Hatim Rasheed. Endvidere er kønsroller og kærlighed centrale emner.