Baggrund

Citat
”Andrée var en strålende elev, jeg bevarede kun førstepladsen, fordi hun ikke nedlod sig til at besætte den; jeg beundrede hendes tvangfri måde at være på uden at være i stand til at efterligne hende. Men hun havde mistet frøkenernes gunst. De anså hende for at være sær, ironisk, hovmodig, de bebrejdede hende for at være negativ; det lykkedes dem aldrig at gribe hende i at være fræk, fordi Andrée var omhyggelig med at holde en vis afstand, og det var måske det der irriterede dem mest.”
”De uadskillelige”, s. 28.

Simone-Ernestine-Lucie-Marie Bertrand de Beauvoir blev født i 1908 i en konservativ familie, der var en del af Paris' velhavende borgerskab. Faren, Georges, var jurist og moren, Françoise, datter af en bankmand og from katolik. Selv da familien efter Første Verdenskrig mistede størstedelen af sin formue, kæmpede de for at fastholde overklassefacaden og sendte bl.a. den unge Simone og lillesøsteren Hélène på fornem klosterskole.
Men allerede i sine ungdomsår begyndte Simone de Beauvoir at se det borgerlige miljø som hyklerisk. Hun brød tidligt med sit miljø og blev venstreorienteret intellektuel, ligesom hun afsvor sig troen på gud. Fra teenageårene var hun en lige så overbevist ateist, som hun havde været overbevist katolik i barndommen.
Simone de Beauvoir studerede filosofi på Sorbonne-universitetet i Paris fra 1927 til 1929 og bestod som blot 21-årig – den yngste nogensinde – den prestigefyldte og konkurrenceprægede agrégation-eksamen, der gav adgang til at arbejde i det franske skolesystem. Efter sin eksamen arbejdede hun som gymnasielærer i en årrække, indtil hun kunne leve af sit forfatterskab alene.
Det var som universitetsstuderende, at Simone de Beauvoir mødte forfatteren Jean-Paul Sartre (der også læste op til agrégation), og de to var fra 1929 og indtil hans død i 1980 utroligt stærkt knyttede til hinanden som partnere. Simone de Beauvoir valgte aldrig at gifte sig eller bo sammen med Sartre, og hun fravalgte også at få børn. Det gav hende mulighed for at fokusere på at skrive, undervise og engagere sig politisk – og for at have elskere.
Sammen med Sartre indgik hun allerede i 1929 en pagt om at være hinandens livsledsagere men leve i et åbent forhold, fri for det borgerlige ægteskabs begrænsninger. Hendes forhold til den amerikanske forfatter Nelson Algren og til den franske filminstruktør Claude Lanzmann var blandt de mest betydningsfulde. Simone de Beauvoirs åbne forhold og affærer har i offentligheden dog ofte overskygget hendes vægtige skønlitterære og filosofiske forfatterskab.
Efter længere tids sygdom døde Simone de Beauvoir 78 år gammel i 1986 på et hospital i Paris.