Baggrund

Citat
“Brættet, eller rettere de fire planker over hullet ned til tønden, var dækket, så hun satte sig ikke ned og var fuldstændig koncentreret om dels at undgå at lårene rørte brættet, dels nydelsen ved at give los og tisse, da en eksplosionsagtig høj lyd ramte trommehinderne.”
“Om så det gælder” s. 233

Hanne Richardt Beck blev født den 3. maj 1959 i Bellahøj, København. Hendes far, Kai Richardt Jørgensen, var tidligere modstandsmand, hvilket mærkede ham både fysisk og psykisk. Han døde, da hun kun var 10 år gammel. Hanne Richardt Beck fortæller, at hun gennem sin opvækst følte sig anderledes end de andre børn: “da jeg var barn og alle andre blev rigere og rigere og flyttede i parcelhus og fik bil osv., da var min familie temmelig fattig og blev boende i den treværelses, gik i aflagt tøj osv.” (Litteratursiden.dk). Faderens barske fortid var et tabu i familien, og hun føler, at selvom hun er født i 1959, er hun vokset op med Anden Verdenskrig.

Hun blev student i 1978 og boede i London og Invergarry fra 1979 til 1980. Da hun kom tilbage til Danmark, begyndte hun på Københavns Universitet og blev i 1988 cand.mag. i dansk og engelsk. Richardt Beck har aldrig drømt om at blive forfatter. Hun vidste, at erhvervet indbragte en stor mængde usikkerhed, og den egnede hun sig ikke til. Selv siger hun: “Som 4-5-årig havde jeg en periode, hvor jeg sagde hvert ord to gange. Fordi jeg syntes det var synd for ordene, at de skulle være alene... Sproget har jeg altså altid haft respekt for, og jeg har nydt at sætte ord på papir så længe jeg kan huske, men tanken om at sende noget ind til et forlag lå mig i mange år fjernt.” (Litteratursiden.dk)

I 1991 fik hun arbejde som gymnasielærer på Sankt Annæ Gymnasium, og samtidigt begyndte hun at tage skrivelysten alvorligt. I 1993 debuterede hun med slægtsromanen “De brune øjne, Arthur”, og da hun i 2005 modtog Statens 3-årige arbejdsstipendium, sagde hun op på gymnasiet og helligede sig litteraturen. Hun har som forfatter følt sig lidt ved siden af: “Da alle de andre skrev kortprosa i 90’erne, skrev jeg lange romaner.” (Litteratursiden.dk)

I 1990’erne arbejdede Hanne Richardt Beck desuden som klumme- og freelanceskribent på Berlingske Tidende og det hedengangne Aktuelt. Hendes indlæg var humoristiske diagnoser af samfund, familie og litteratur.

Hanne Richardt Beck har været gift med Steen Beck siden 1989. Han er lektor på Syddansk Universitet. De bor sammen i Valby og har to voksne børn.