Understrømme

Citat
“Jeg fandt en kuffert i min mors skab. En brun kuffert af pap med metalbeslag på hjørnerne og mærkater på siderne. Fuld af billeder, dåbsattester, postkort, kvitteringer og tomme konvolutter.”
“Understrømme”, s. 5.

Hanne Richardt Becks “Understrømme” fra 2003 er en form for krønike, hvor vi følger en familie gennem fire generationer. Fortællingen indledes med fortællingen om Thea, der er familiens yngste led, og som i nutiden har fundet en kuffert fuld af vidnesbyrd fra fortiden: billeder, breve og gamle æggeregnskaber fra oldefaderens tid. Herefter følger vi kronologisk fire historier: Martin Ørums, hans datter Cecilies, hendes søn Olufs og til sidst hans to døtre, Katrine og Theas.

Martin Ørum vokser op i slutningen af 1800-tallet, og vi følger hans voksne liv i begyndelsen af 1900-tallet. Det er en tid med en meget stærk Indremission-bevægelse som den herskende, men også en opbrudstid, hvor Martin Ørum er med til at repræsentere den spirende andelstanke. Dette bliver desværre også hans deroute. Selvom han er en udmærket skrædder, bliver han brugsuddeler og de flytter rundt i landet, mens det bare går værre og værre. Martin Ørum begynder at misbruge medicin. Deres lille søn dør, og datteren Cecilie er okkult og synsk på en belastende måde.

24812685

Cecilie følger vi, fra hun flytter til København og ved hjælp af sine usædvanlige evner og en lille smule humbug får sneget sig ind i det bedre borgerskab. Fortællingen er bygget op således, at det er Cecilies mor, Marie, der besøger hende i København og ser tilbage – dermed bliver forskellen på to generationer samt forskellen på by og land iscenesat og konkretiseret. Cecilie får sent i livet to børn, og det er sønnen Oluf, vi senere følger.

Oluf er blevet tabt på gulvet som spæd, måske af broderen, måske af bedstefaderen, Martin Ørum, hvilket har givet ham kronisk migræne. Vi befinder os i tresserne, og Oluf har lige fået et lille barn, læser på arkitektskolen, men har drømme om at blive kunstmaler.

Romanen har mange bipersoner og de fire fortællinger repræsenterer hver deres tidsbillede. Titlen “Understrømme” er et begreb, der kan bruges om de komplikationer, der går i arv fra generation til generation. Misbrug, problemer med parforhold og lavt selvværd følger med op igennem tiderne. Som om den skrøbelige psyke er en understrøm, der hele tiden truer familiens medlemmer med at trække dem ned.