Baggrund

Citat
“Der var noget inde i ham, som Jacob kunne se, en tynd silhuet, en søjle af røg, der var noget inde i ham, uroligt og levende, men nu er der ingenting, han er en tom skal, der står vidt åben i alle retninger og bare må lade sig fylde med alt det, der fyger ind, støvet, mørket og den skingre lyd af stemmen…”
”Vejlederne”, s. 43.

Claus Beck-Nielsen blev født den 6. maj 1963 og voksede op i Aalborg og flere andre steder i Danmark. Meget mere er der egentlig ikke at opspore om hans opvækst. Til gengæld ved vi en del om hans kunstneriske karriere, som er uhyre mangefacetteret. I firserne spillede han guitar og sang i bandet Creme X-Treme. Han er uddannet på Forfatterskolen med afgang i 1993. Han er ligeledes uddannet skuespiller ved School of Stage Arts på performanceteatret Cantabile 2, der har base i Vordingborg. Gennem halvfemserne var Beck-Nielsen en aktiv skuespiller og optrådte i flere forestillinger, og selv har han (nu også hun – Madame Nielsen) forfattet adskillige radio- og skuespil.

Fra 1995 til 2000 drev han sammen med den tyske billedkunstner Stelter firmaet Beck-Nielsen Hannover, som producerede billeder og andet op til verdensudstillingen EXPO 2000 i Hannover. I årene 1996-1999 fungerede han som teaterkritiker på Politiken. Ud over dette debuterede han i 1997 som forfatter med værket ”Vejlederne”.

Claus Beck-Nielsens biografi er spundet ind i en kunstnerisk performance, hvor hans person ikke har en fast grænse, men opløses og forandres. Det manifesteredes i 2001 ved, at Claus Beck-Nielsen ‘gik bort’. Man kan ikke sige, at han døde i traditionel forstand, men han afgik dog officielt ved døden og har siden optrådt under betegnelser som Claus Nielsen, Some Body, Morten Nielsen, Manden uden navn, Helge Bille, Nielsen-væsnet, Madame Nielsen og The Nielsen Sisters. I 2002 oprettedes koncernen Das Beckwerk, som i perioden frem til 2012 videreførte arven efter Claus Beck-Nielsen, og i det regi blev blandt andet den omdiskuterede roman ”Suverænen” udgivet – en roman, der førte til et sagsanlæg imod forfatteren for identitetskrænkelse af kollegaen, performancekunstneren Thomas Skade Rasmussen, der optrådte som karakter i bogen.

I 2010 afholdt koncernen en officiel begravelse for Claus Beck-Nielsen på Assistens Kirkegården på Nørrebro, og godt et år senere blev koncernen lukket ned. I 2013 ’genopstod’ Claus Beck-Nielsen tilsyneladende med en bog udgivet i eget navn – ”Mine møder med de danske forfattere”. I 2014 har han endvidere skrevet manuskript til forestillingen ”Transformationer” under navnet Nielsen – et stykke han også selv optræder i, bl.a. i skikkelse af Baronesse Blixen. De seneste udgivelser er skrevet under navnet Madame Nielsen.