Baggrund

Citat
”Hvordan fortæller man den sande historie om et menneskes liv? Og kan man overhovedet det? Et menneske kommer til verden, lever og er pludselig en dag gået bort. Hvem var han egentlig? Spørger han. Og prøver at huske. Men han er der ikke. Han er væk.”
”Claus Beck-Nielsen (1963-2001). En biografi”, s. 7.

Claus Beck-Nielsen blev født den 6. maj 1963 og voksede op i Aalborg og flere andre steder i Danmark. Meget mere er der egentlig ikke at opspore om hans opvækst. Til gengæld er hans kunstneriske karriere uhyre mangefacetteret. I firserne spillede han guitar og sang i bandet Creme X-Treme. Han er uddannet på Forfatterskolen med afgang i 1993 og er uddannet skuespiller ved School of Stage Arts på performanceteatret Cantabile 2, der har base i Vordingborg. Gennem halvfemserne var Beck-Nielsen en aktiv skuespiller, og selv har han (nu også hun – Madame Nielsen) forfattet adskillige radio- og skuespil.

Fra 1995 til 2000 drev han sammen med den tyske billedkunstner Stelter firmaet Beck-Nielsen Hannover, som producerede billeder og andet op til verdensudstillingen EXPO 2000 i Hannover. I årene 1996-1999 fungerede han som teaterkritiker på Politiken, og i 1997 debuterede han som forfatter med værket ”Vejlederne”.

I 2001 gik Claus Beck-Nielsen bort. Det skal ikke forstås sådan, at han afgik ved døden, men at han afskrev sit tidligere jeg. Kort forinden var han i øvrigt blevet skilt fra forfatterkollegaen Christina Hesselholdt. Siden da har han optrådt under betegnelser som Claus Nielsen, Some Body, Morten Nielsen, Manden uden navn, Helge Bille, Nielsen-væsnet, Madame Nielsen og The Nielsen Sisters. I 2002 oprettedes koncernen Das Beckwerk, som videreførte arven efter Claus Beck-Nielsen, og i det regi blev blandt andet den omdiskuterede roman ”Suverænen” udgivet – en roman, der førte til et sagsanlæg imod forfatteren for identitetskrænkelse af kollegaen og performancekunstneren Thomas Skade Rasmussen, der optrådte som karakter i bogen. 

I 2010 afholdt koncernen en officiel begravelse for Claus Beck-Nielsen på Assistens Kirkegård på Nørrebro i København, og i 2012 blev koncernen lukket ned. I 2013 ’genopstod’ Claus Beck-Nielsen tilsyneladende med en bog udgivet i eget navn – ”Mine møder med de danske forfattere”. I 2014 skrev han endvidere manuskript til forestillingen ”Transformationer” under navnet Nielsen – et stykke han også selv optrådte i, bl.a. i skikkelse af Baronesse Blixen. De seneste udgivelser er skrevet under pseudonymerne Madame Nielsen og Helge Bille.