Flugten

Citat
”Jeg kommer pludselig til at tænke på den usikkerhed der har sat sig i os efter Silos død. Der er ingenting der er sikkert.”
”Flugten”, s. 167.

Kim Blæsbjergs seneste roman er ungdomsromanen ”Flugten” fra 2011. Romanen tager afsæt i en gruppe unge gymnasieelever fra Lemvig. Det egentlige omdrejningspunkt er medlemmerne af byens mest lovende rockband ”The Escape” og deres vennekreds. Historiens centrale figur og romanens fortæller er Mathias, som er ven af bandet.

Mathias har et fritidsjob som freelancer ved Lemvig Folkeblad, men han kan ikke honorere sin redaktørs ønske om at skrive en artikel om det lokale succesband ”The Escape”. Det er kunstigt for ham at agere den udenforstående interviewer og journalist. I stedet bliver romanen til den levende beretning indefra om den vennekreds, som han selv er en del af. Mathias bliver således kronikøren, der giver stemme til vennekredsens fælles længsler, drømme og udfordringer i bevægelsen fra den lille bys og den tidlige ungdoms trygge rammer til mødet med livets skrøbelighed og det at blive ældre.

28999275

Som så mange unge er vennerne i og omkring bandet drevet af forestillingen om at komme væk fra deres hjemlige og vante provinsbyverden. De vil erobre verden og mærke livet. Foruden musikken og festerne dyrker et par af vennerne det at surfe på tog. Det er denne drift mod at leve livet her og nu og på fuld styrke og at overskride det vante og kendte, som sætter rammen for vennekredsen. Og det er også denne farlige trainsurfer-aktivitet, der afføder romanens dramatiske højdepunkt.

Det at blive ældre handler i Blæsbjergs roman om at erkende, at de ungdommelige drømme og mål undervejs konfronteres med en større eksistentiel usikkerhed. Tingene bliver aldrig helt, som man forestillede sig, og det ungdommelige overmod afløses af en accept af, at man grundlæggende ikke kan være sikker. Men det handler også om på trods af denne usikkerhed at komme tættere på livet, kærligheden og på en fornemmelse af, hvem man egentlig er.