Baggrund

Citat
”Langdon tænkte på kvinden med det piggede strithår der havde myrdet dr. Marconi med koldt blod … soldaterne der skød efter dem … det italienske politi der havde samlet sig ved Porta Romana … og nu en overvågningsdrone der ledte efter dem i Boboli-haven. Han blev tavs og gned øjnene mens han tænkte over sine muligheder.”
”Inferno”, s. 126.

Dan Brown er født og opvokset i byen Exeter i New Hampshire i det nordøstlige USA. Barndomshjemmet var fyldt med bøger: Browns far var matematikprofessor og underviste på Phillips Exeter Akademiet, moderen var professionel musiker med speciale i religiøs musik. Selv valgte Brown at studere engelsk og kunsthistorie, men sammenstødet mellem forældrenes baggrunde i naturvidenskabens og kunstens verdener udgør en hovednerve i hans forfatterskab.

Efter sin universitetsuddannelse boede Brown en periode i Hollywood, hvor han uden det store held forsøgte at ernære sig som komponist. Han fulgte også i faderens fodspor, før han endelig greb pennen: Han blev lærer og underviste i engelsk på Phillips Exeter Akademiet. Men da Browns romandebut, “Digital fortress” fra 1997 (”Tankados kode”, 2006), gav en del succes, begyndte han at skrive på fuldtid. 

Browns bøger bygger på mange måneders research, og det var under dette arbejde, han fik vækket en gammel fascination af Leonardo Da Vincis malerier. Fascination blev endelig sat på skrift i verdens hidtil bedst sælgende voksenroman, “Da Vinci Mysteriet” fra 2003. Bogen handler om et hemmeligt komplot, hvis afsløring truer selve kristendommens historie og fundament.

“Da Vinci Mysteriet”s voldsomme succes kom bag på Dan Brown. Han har nu trukket sig tilbage og undgår al kontakt til pressen. Bogen har rejst hed debat: Der er blevet rejst flere retssager mod han, blandt andet anklages han for plagiat, og den katolske kirke har gjort meget for at tilbagevise den kontroversielle religionshistorie, bogen indeholder. Selv fastholder Brown, at bogen ikke er et angreb på kirken, men at den snarere har søgt at opfordre til diskussion af spørgsmål om tro og religion: “Jo mere energisk vi diskuterer disse emner, des bedre bliver vores forståelse af vores egen spiritualitet. Kontrovers og dialog er sundt for religion som helhed. Religion har kun en sand fjende – apatien – og lidenskabelig debat er en eminent modgift.” (Interview med Dan Brown på Browns officielle hjemmeside, www.danbrown.com. Skribentens oversættelse).

Dan Brown bor til daglig i byen Rye i New Hampshire sammen med sin kone Blythe. Hun er maler og kunsthistoriker, og hun bistår ham flittigt i hans research. Browns arbejdsrutine starter allerede klokken 4 om morgenen, hvor han veksler skriveriet med armbøjninger og sit-ups i sit kontor. Han er desuden en habil tennisspiller.