Tankados kode og Morderisk bedrag

Citat
“Nu hang den luftbårne mikrobot og svævede inde i den stillestående luft i bygningens store centralrum som et andet insekt i en kæmpestor lade. Med sit fugleperspektiv af rummet nedenunder cirklede mikrobotten lydløst hen over de intetanende mennesker, der arbejdede her.”
“Morderisk bedrag”, s. 29.

Dan Brown har skrevet to højteknologiske thrillers, debuten “Digital fortress” fra 1997 (”Tankados kode”, 2006) og “Deception Point” fra 2001 (“Morderisk bedrag”, 2005).

”Tankados kode” tematiserer overvågnings- og informationssamfundets skrøbelighed. Den hemmelige efterretningsorganisation NSA har en supercomputer, som kan bryde alle koder i verden. Men pludselig dukker en kode op, som computeren ikke kan håndtere, og den smukke, kvindelige kryptograf Susan Fletcher må tage affære. Koden viser sig at true både den nationale sikkerhed og Susans liv og lemmer. Hun må finde frem til bagmanden i kamp mod tiden.

25882008

“Morderisk bedrag” handler om omfattende bedrageri i Washington. NASA har ved hjælp af avanceret satellitteknologi fundet en meteor i isen på Arktis. Den indeholder tegn på, at der er liv i rummet.

Men den smukke efterretningsagent Rachel Sexton får færden af, at noget er rivende galt, og hun må indse, at hun selv er en brik i et morderisk magtspil, der udgår fra de højeste instanser. Sammen med tv-dokumentarist og havbiolog Michael Tolland kaster hun sig ud i en livstruende, hektisk tour de force til lands, vands og i luften for at opklare bedraget og få fat i de sande, videnskabelige fakta.

Den danske titel, “Morderisk bedrag”, yder ikke bogen retfærdighed. Den engelske titel, “Deception Point”, sætter netop spot på det faktum, at det punkt, hvorfra bedraget udgår, hele tiden ser ud til at skifte.