Da Vinci Mysteriet

Citat
”Langdon hørte blot hendes stemme som en svag mumlen i baggrunden. Han var absolut ikke på vej ud. Han befandt sig et helt andet sted lige nu. Et sted hvor ældgamle hemmeligheder drev op til overfladen. Et sted hvor glemte historier dukkede frem fra skyggen.”
“Da Vinci Mysteriet”, s. 120.

Dan Browns “The Da Vinci Code” fra 2003 (“Da Vinci Mysteriet”, 2003) er blevet læst af omtrent 40 millioner mennesker verden over, og er en Brown-thriller i særklasse. Her er alt, hvad man kan ønske sig af konspirationer, ældgamle mysterier og hemmelige koder.

Symbolforskeren Robert Langdon kaldes til Louvre i Paris; et bestialsk mord har fundet sted, og liget er omgivet af underlige tegn. Den myrdede er museumsdirektør Jacques Saunière, og han har med sine sidste kræfter forsøgt at give en vigtig besked videre. Sammen med den myrdedes niece Sophie, der er kryptograf, må Langdon forsøge at tyde koden. Langsomt men sikkert nærmer de sig Saunières hemmelighed, men det går op for dem, at hemmeligheden er så dyrebar, at nogle vil slå ihjel for at forhindre dens offentliggørelse.

27999441

Saunière var stormester i logen Priory of Sion. Logen har gennem århundreder båret på en hemmelighed, som er dødsensfarlig. 

Hemmeligheden er, at Jesus fik et barn med Maria Magdalene, og at hans slægt er blevet ført videre i Frankrig. Det katolske trossamfunds patriarki har redigeret i Maria Magdalenes historiske betydning og gjort hende til en prostitueret – i virkeligheden var hun Jesus’ elskede og åndsfælle. Maleren og videnskabsmanden Leonardo Da Vinci var også stormester i logen, og i hans malerier må Langdon og Sophie tyde den sande historie om kvindens rolle i kristendommen. Det kvindelige og det mandlige er ligestillede; derfor smiler Mona Lisa så gådefuldt. Den katolske organisation Opus Dei forsøger at stoppe Langdon og Sophie. Og så er jagten sat ind – selve kristendommens fundament er på spil.