Resten af livet

Citat
”- Min gamle hverdag, svarede hun. Ordene trillede ned i det dugvåde græs, og hun vidste pludselig ikke længere, om den fandtes. Hverdagen. Eller om denne sommer havde forandret noget, som hun endnu ikke havde fået øje på.”
”Resten af livet”, s. 214.

I 2014 satte Lisbeth Brun punktum i sin limfjordsserie om kvinder i flere generationer og deres udfordringer med familie, børn og kærlighed med romanen ”Resten af livet”.

Hovedpersonen Helle går igen fra ”Som brødre vi dele” fra 2012. Helle bor stadig på slægtsgården Fjordagerholm, hvor hendes drøm om en sommerridelejr for overvægtige børn bliver til virkelighed. Hendes halvbror Jens er død, og forholdet til svigerinden er anstrengt. Alligevel overtager Helle gården, og hendes mor Marie flytter ind, da hun mister sin mand. Endelig bliver Helles hemmelige drøm om at få sin mor for sig selv virkelig. Men det bliver ikke uproblematisk. De mange års adskillelse pga. bortadoption, generationsforskelle og en depression skubber konstant de to kvinder i hver sin retning.

51224574

”Resten af livet” fortsætter, hvor ”Som brødre vi dele” slap, og de to bøger er både sprogligt og stilmæssigt meget ens. Replikkerne er igen bærende for karaktertegningerne, giver fortællingen fremdrift og åbner for læserens fortolkningsmuligheder.

”Resten af livet” slutter åbent, men håbefuldt. Omsider føler Helle sig hjemme et sted, og måske er hun endelig parat til at overgive sig til kærligheden.

De fire bøger giver tilsammen et godt blik på kvindelivet set fra forskellige synsvinkler og tider. Bøgerne kredser tematisk om splittede familier, identitet, død og kærlighed. De er både et stykke danmarkshistorie og en slægtsfortælling i fire bind, hvor særligt kvinderollen udfoldes.