Som brødre vi dele

Citat
”Stormhat, ridderspore, gåseurt, vortemælk, dragemund, solbrud, floks, sankthansurt, violfrøstjerne. Det var lyde fra en tid, som hun ikke havde noget forhold til; hun var en googleturist i den natur, som hun holdt så meget af og syntes var så vigtig.”
”Som brødre vi dele”, s. 199.

Lisbeth Bruns syvende roman ”Som brødre vi dele” er den tredje roman i romankvartetten, der primært udspiller sig i den lille Limfjordsby Lendrup. Romanen udkom i 2012, hvor Brun var indstillet til DR’s romanpris. Hovedpersonen Helle, der samtidig er en af bipersonerne i ”Det du mister”, forsøger på alle måder at blive en del af den familie, hun aldrig havde som barn. Hendes biologiske mor Marie – hovedpersonen i ”Det du mister” – forsøger at åbne armene for den voksne datter, men hendes trang til at feje al ulykke ind under gulvtæppet står i vejen.

29579628

Romanen åbner med bondemanden Villys død. Omkring dødslejet er hans tidligere kone Marie, Maries bortadopterede datter Helle og Helles to halvbrødre, Jens og Ole. Scenen står stærkt, især fordi Brun igennem detaljerede og sanselige beskrivelser af rummets lyde, lys og indretning trækker læseren helt tæt på døden. Stemningen er forventeligt trykket på grund af Villys snarlige død, men som læser fornemmer man tydeligt misstemningerne mellem de levende. Og netop dårlig stemning og misforståelser er gennemgående i romanen.

Brun skriver primært sine karakterer frem gennem replikker og handlinger, og sprogligt er hun god til at ramme tonen, så karaktererne fremstår troværdige. Hun viser i replikkerne, hvordan de misforstår hinanden uden fortolkende forklaringer, så det overlades til læseren at forstå deres bagvedliggende følelser. Bruns karakterer er nok jævne folk med en stille hverdag, men under overfladen gemmer sig en masse drama.

Romanen er en tredjepersonfortælling set fra Helles synsvinkel. Der krydsklippes mellem hendes nutid på Villys gård, som hun har lejet, og hendes ungdom. Det fortællegreb giver romanen et godt fortællermæssigt flow, og samtidig udfolder det Helles karakter.

Som i Bruns tidligere romaner har naturen en helt særlig plads. Det er markerne, lyset, tågen, vandet, hestene, årstiderne osv., der sætter stemningen omkring Bruns karakterer, og som rammer læseren med al sin sanselighed og genkendelighed. ”Som brødre vi dele” er både en sanselig naturoplevelse og en fortælling om en kvinde, der prøver at finde sin plads i livet og familien.