Om et øjeblik i himlen

Citat
“Hans far, Ove Rohde, kulturradikal, kommunist og gynækolog med fin privatpraksis i Store Kongensgade, der var åh så frigjort, havde haft fire koner og kendte PH, Aksel Larsen og Otto Gelsted, men hans grænse gik ved homoseksualitet. Det var umandigt og småborgerligt.”
“Om et øjeblik i himlen”, s. 201.

Dorph & Pasternaks debut “Om et øjeblik i himlen” fra 2005 åbner med et celebert triplemord. Direktør for modehuset Orbit Sten Bang med en fortid som populær talsmand for DKP og elsket oplæser på tv-avisen bliver myrdet sammen med sin hustru Ellen Bang, femme fatale, ugebladsyndling og arthouse-skuespillerinde, og deres lille datter. Sagen overgår til Drabsafdelingen i København. Hovedpersonerne er drabschef Ole Larsen, ham som forfatterne skændes om at få lov at skrive, fordi han bare er en “fin fyr”, og hans medarbejder og modsætning politiassistent Rohde med homoseksuelle tendenser, ud af et kulturradikalt lægehjem og gift med politidirektørens seksuelt ambivalente datter.

25941322

Handlingen udspiller sig efter Rote Arme Fraktions blodige gidseltagning i Stockholm i 1975 og trækker det lille team ind i den yderste venstrefløjs mest rabiate grupperinger og op i den nordsjællandske kulturkreds' mest dekadente sociale cirkler. Bindeleddet er en selvovervurderende filmskaber, som har lavet kunstfilm med Ellen Bang.

Undervejs skrælles det offentlige image af det myrdede par, og Ole Larsen og Rohde får et par kulturchok. Bang'erne gemte på mørke hemmeligheder. Larsen forelsker sig i den myrdede Ellens tvillingesøster, mens hans egen trofaste kone Grethe dør af kræft. Rohde bliver konfronteret med sin seksualitet i en bøsseklub. En yngling fører ham ind i en sauna, hvor han får den i rumpetten af en flok svedige herrer. Ikke så heldigt. Især fordi ynglingen er mindreårig. Og fordi han lige har gjort sin kone gravid. Og fordi det hele var iscenesat af overforbryderen. Det er helt indlysende ikke så godt for efterforskningen, men betyder det, at forbryderne slipper, og de mørke kræfter på venstrefløjen og i de depraverede overklassecirkler kan fortsætte deres spil uhindret!?