Baggrund

Citat
“Han er pensioneret lektor og har en forkærlighed for schweizerdrops. Hans kone ligger i de ukendtes grav. Som regel går han derhen om søndagen, men ikke i kirke. Af og til kommer der en stor kat og besøger ham, og det sker at han læser højt. Han har læst Ovid for den, Elskovskunsten, så den spandt”.
"Borgerligt tusmørke”, s. 17.

Simon Fruelund blev født i Helsingør den 26. juli 1966, men voksede op på et nedlagt husmandssted på Midtsjælland, som familien overtog i 1967. Allerede i folkeskolen begyndte han at skrive sangtekster, noveller og digte. I 1985 blev han student fra Stenhus Gymnasium og herefter optaget på Danskstudiet ved Københavns Universitet. Sideløbende arbejdede han bl.a. som biografoperatør og – under en længere pause fra studierne – som lærervikar. Ifølge ham selv overlevede han sidstnævnte job ved at fortælle løgnehistorier og ved at genfortælle noveller og fortællinger, han havde læst, som om det var noget, han selv havde oplevet.

Simon Fruelund blev cand.mag. i Dansk og Engelsk/Amerikansk litteratur fra Københavns Universitet i 1994. Som et led i sin akademiske uddannelse var han et år på et universitet i USA, U.C. Irvine, hvor han bl.a. deltog i et “creative writing” kursus. Her fik han dannet grundlaget for sin enkle og nedtonede skrivestil ved at skrive og tænke på et andet sprog, det engelske.

I 1993 blev Simon Fruelund optaget på Forfatterskolen i København, og her opholdt han sig indtil 1995 sammen med blandt andre Katrine Marie Guldager, Peter Adolphsen og Thøger Jensen. Han siger selv, at han blev optaget med den begrundelse, at hans følgebrev var meget velskrevet: “De foreslog at jeg skulle skrive en brevroman. Jeg blev ved med at skrive noveller. De fleste smed jeg ud. Et par blev trykt i et tidsskrift, og så skrev jeg videre, og smed ud, og skrev videre. Jeg blev ved med at skrive noveller. Så enkelt er det, tror jeg.” (Simon Fruelund i sin selvbiografi, www.litteratursiden.dk, 2004-11-22).

I 1997 udgav Simon Fruelund novellesamlingen “Mælk”, i 2002 kom “Planer for sommeren” og i 2006 udgav han sin første roman, “Borgerligt tusmørke”. Senere er romanerne ”Verden og Varvara” (2009), ”Panamericana” (2012) og ”Pendlerne” fra 2014 udkommet.

Efter ni år som forlagsredaktør på Gyldendal med speciale i oversat skønlitteratur sagde Simon Fruelund jobbet op for at hellige sig skriveriet fuldt ud. Simon Fruelund bor i dag i Gentofte med sin kone Camilla og deres datter.