X

Citat
”Det skulle sikkert lyde morsomt, men hun arbejdede alvorligt, nulrede, hun ville have mere og lidt efter fik hun det også, hun red ham og tænkte på David, Molly, Paul, hele banden lurende udenfor bilen, se jeres sjælesørger, se hvad hun kan, ride sin gifte stodder og hyle som et svin."
”X”, s. 133.

I romanen ”X” fra 2003 skal man ikke bladre ret langt for at regne ud, at titlen på Kim Fupz Aakesons femte roman nærmere henviser til romertallet 10 end til bogstavet. De Ti Bud udgør titlerne på romanens ti kapitler og danner en næsten usynlig struktur gennem fortællingen om hjertelægen Martin og psykologen Jenny.

Afviklingen af De Ti Bud er både raffineret og diskret. Uden afslørende kapiteltitler havde de færreste opdaget den bibelreference, som snor sig gennem romanens hændelser. Afsnittet ”Du må ikke dræbe” omhandler  Jennys hund, Billy Clinton, som bliver stødt til hvile pga. sygdom. ”Du må ikke have andre guder end mig” omhandler Jennys problem med at spille andenviolin i Martins liv. ”Du må ikke bedrive hor” kunne have være navnet på stort set hvert eneste kapitel, da Martins utroskab går som en rød tråd gennem romanen. Beskrivelsen af Martins og Jennys hverdag antyder, at moderne livsførelse konsekvent gør brud på De Ti Bud.

24952010

Martin er læge på et hospital i København, er gift med arkitekten Hannah, og har en affære med den privatpraktiserende psykolog Jenny. Om end hun ikke indrømmer det, drømmer Jenny om mere med Martin end blot en affære. Ved et tilfælde modtager Jenny Hannah som patient i sin psykologpraksis, og den jaloux Jenny benytter sig af sin position til at udnytte den information, hun får om Martin og til at så mistro i Hannahs sind.

”X” udfolder sig som et underspillet trekantsdrama mellem disse personer, som alle er midt i trediverne. 3.-personsfortælleren lader os få indsigt i Martins og Jennys tanker, mens Hannahs blotlægges gennem de samtaler, hun har med Jenny i dennes psykologpraksis.

Persongalleriet i ”X” udgøres, i kontrast til forfatterens foregående romaner, af tre personer fra overklassen. Trods deres lange uddannelser opfører personerne i ”X” sig ligeså irrationelt som de lavere uddannede i hans tidligere romaner. Ja, paradoksalt nok hører netop psykologen Jenny til de mest ustabile karakter i hele Fupz Aakesons stærkt ustabile persongalleri.