Kommando Villavej

Citat
"Ulrik forsatte ridseriet på anden side af Albertslund Centeret, han var faktisk væk i timevis, og Kissen sov da han kom hjem. Han var godt træt, men havde stadig jern på. Et imponerende jern, han stod ved siden af sengen og så ned ad sig selv”.
”Kommando Villavej”, s. 100.

Om end Fupz Aakesons sjette roman ”Kommando Villavej” fra 2006 også tager udgangspunkt i krydsklipning mellem flere hovedpersoner, er det en mere dramatisk og samfundsorienteret roman end de foregående.

Romanen har tre hovedpersoner, hvis veje vi følger separat indtil de slår følge midt i bogen. Ulrik bliver en dag taget som gidsel under et bankrøveri og forandrer fuldstændig personlighed. Fra at være en almindelig familiefar bliver han besat af at undvige alt det ligegyldige og gøre en forskel. Han render ind i den tidligere overvågningsmand Mik, som efter at være blevet forladt af sin kæreste, er fanget i en nedadgående spiral af alkohol og destruktiv lyst til at ødelægge alt. Trekløveret fuldendes, da de møder Skipper, som kort forinden er blevet fyret fra sit job ved metroen og samtidig er blevet smidt ud af hjemmeværnet.

26469651

De tre desillusionerede hovedpersoner begiver sig ud i et sært uforklaret fællesprojekt: De giver sig til at ridse systematisk i alle biler, de kommer i nærheden af. Uden yderligere forklaring blive dette en slags samfundsprotest. Ulrik fordi han vil gøre en forskel, Mik fordi han gerne vil ødelægge ting og Skipper mestendels, fordi han får selskab af de to andre. Under navnet Kommando Villavej får gruppen stigende medieomtale og følgegrupper landet over gennem deres bilridsningsaktioner.

”Kommando Villavej” udfolder sig som karakterstudie: Både Ulrik, Mik og Skipper er tragiske personer, men skildringen af ikke mindst de to førstnævnte er i ligeså høj grad ironisk. Både Ulrik og Mik fremstår ufrivilligt komiske i deres hhv. idealistiske og destruktive forsøg på at gøre en forskel. ”Kommando Villavej” er en både rørende og underfundig skildring af tre desillusionerede mænd, hvis møde ender med at ændre samfundet radikalt.