Genrer og tematikker

Jean-Christophe Grangé har siden sin debut markeret sig som en af tidens største thrillerforfattere. Hans murstensromaner er aldrig på under 500 sider. Det skyldes, at hans plots er komplekse og vidtfavnende, og at han giver sig god tid til at give sine personer krop, baggrund og særkende. Derudover går han både i bredden og i dybden, når han sætter læserne ind i den antropologiske, naturvidenskabelige, kunsthistoriske og/eller psykologiske baggrund, som historierne er bygget op omkring. Det er nemlig ikke kun meningen, at læserne skal underholdes, de skal også blive klogere, fortæller han. (Bo Tao Michaëlis: “Forstår De, jeg er egentlig uddannet i litteraturvidenskab”. Politiken, 2010-02-27).

I sine bøger veksler Grangé virtuost mellem længere tekstpassager og tempofyldte actionscener med gys, gådefulde hændelser og ikke mindst masser af brutale mord, der bliver nøje udpenslet. Selv siger forfatteren: “I flere år lavede jeg kun reportager og tilbragte mange timer om bord på fly med at læse lige så mange krimier. Det slog mig, at jeg faktisk havde haft nogle ekstraordinære oplevelser og kunne kombinere dem med min forkærlighed for krimien“. (Mette Sandahl: “Monsieur hæsblæsende”. Politiken, 2003-05-15).

Grangés særlige virkemidler er ekstremt brutal vold og tortur, men det er ikke kun for at svælge bevidstløst i ubehageligheder. ”Det interesserer mig som forfatter, hvordan folk kan gøre så meget ondt med tilsyneladende gode hensigter. Det bedste eksempel er nazisterne, der udslettede hele folkeslag i den tro, at det var bedst for menneskeheden,” fortæller Grangé. Et andet vigtigt hovedtema i forfatterskabet er kristendommen, katolicismen. ”Selvfølgelig er jeg katolik,” siger Grangé, ”og min tematik er katolsk! I alle mine romaner skildrer jeg jagten på det absolutte og det rene! I ' Forbarm dig' er det den rene lyd. Men hele denne søgen er gennemført katolsk og drejer sig også om, hvor langt man kan gå, før det kammer over i fanatisme og menneskeforagt. Bliver til satanisme, dyrkelse af det onde.” (Bo Tao Michaëlis: “Forstår De, jeg er egentlig uddannet i litteraturvidenskab”. Politiken, 2010-02-27).