Paranoia

Citat
”der (blev) givetvis hvisket om hendes paranoia. Hun kunne mærke det på den måde, hvorpå nogle af kollegernekollegaerne spurgte, hvordan hun havde det (…) Hun havde mest lyst til at svare: Jeg har det fint og er ikke ved at få knald i låget, men jeg tror, at der er foregået et tredobbelt mord, og at der er nogle fine folk, som ikke skal have rodet op i noget.”
”Paranoia”, s. 77.

Den første bog i serien om journalisten Karin Sommer er ”Paranoia” fra 2002. Karin nærmer sig pensionsalderen og lever et stille og roligt liv i den danske provins, nærmere bestemt en mindre sydsjællandsk by, hvor hun arbejder som skribent på en lokalavis. Men som det ofte viser sig i Karin liv, er tingene ikke som de ser ud til, og bag den dovne provinsbys facade emmer det af intriger og problemer. Hun bryder sig ikke om den retning, som bladets ledelse er at give tage avisen, og hun ser mere og mere frem til at kunne hengive sig til tilværelsen som pensionist. Trods højlydte protester bliver hun sat til at skrive en artikel om en familietragedie, hvor en far har dræbt sin familie og sig selv. Da Karin begynder at bore i historien, finder hun ud af, at der er noget, der ikke stemmer, og at familietragedien stikker dybere end først antaget. En mulig sammensværgelse synes at lure under overfladen, og pludselig er Karin selv blevet viklet ind i sagen, der kommer til at få store konsekvenser for hendes privatliv.

23887568

Ud over selve krimisporet handler ”Paranoia” også om at blive ældre og hvad det betyder for ens status i samfundet. En underliggende kritik i romanen går på den usynlighed som kvinder over 50 år oplever fra samfundet side og ikke mindst i medierne, hvor ungdommen dyrkes som religion, især kvindens. Når forfatteren derfor udstyrer Karin Sommer med en meget yngre elsker, og når hun bevidst gør hende til en frisk og modig kvinde, er det et forsøg fra Holms side på at rykke ved de forestillinger, der er om kvinder nær pensionsalderen. På den måde ønsker Gretelise Holm at gøre opmærksom på, at kvinder ikke ophører med at være seksuelle væsner eller med at være stærke personligheder bare fordi, de bliver ældre. Holm har flere gange i interviews fortalt, at hun helt bevidst ville rykke ved netop denne forestilling, især fordi der næsten helt mangler positive forbilleder for ældre kvinder i medierne.