Hvis det er

Citat
”– Hvad laver du?
– Løbesko.
– Det er løgn.
– Ja.
– Ha, siger hun. – Det var sjovt.
– Nej, jeg står for et kontor.
– Hvordan det, står for et kontor?
– Der er en åbningstid, og så kan de ansatte komme med deres PC’er, når der er noget i vejen. Så reparerer jeg dem, hvis jeg kan. Det hedder Drop it Shoppen.”
”Hvis det er”, s. 40.

I 2014 udgav Helle Helle romanen ”Hvis det er”, der foregår over to dage i en skov i Jylland. To løbere er uafhængig af hinanden faret vild og tilbringer en kold oktobernat i et shelter, hvor de hjælper hinanden med at holde varmen og holde modet oppe.

Jegfortælleren er den 48-årige Roar, der er på seminar med sit arbejde og nybegynder udi løb. Til daglig reparerer han firmaets pc’er i ”Drop it Shoppen”, som hans kontor kaldes. Den anden løber er en 38-årig kvinde, der er kommet ud i skoven med teletaxi. Hun arbejder i en tøjforretning i Aars og har en papsøn, der har fødselsdag samme dag.

51280431

På fortælleplanet følger man de to løbere i skoven, hvor det bliver mørkt og de finder et shelter. Her finder de tre tæpper i en pose, og de kryber i ly for natten. Undervejs oprulles den kvindelige løbers historie med skiftende boliger, kærester, job og svigerfamilier, og tidsmarkører som VHS-videobånd, 80’ermode og kirsebærfiner placerer hendes ungdom i 1980’erne.

Romanens umiddelbare drama ligger i usikkerheden i, om de to fremmede klarer natten i skoven, om de finder ud i civilisationen igen, og om de bliver tiltrukket af hinanden undervejs. Når man er nødstedt i en kold skov, kommer små problemer naturligt til at fylde det hele: Hvorfor kaster hun op? Bliver hans blodvabel god igen? Finder hun sit tyggegummi?

Ud fra kvindens handlinger og tanker får man et billede af en usikker, men med tiden handlekraftig og viljefast kvinde. I skoven er det hende, der tager føringen, hvor Roar er mere nølende og tilbageholdende. Ham hører man ikke så meget om, men nok til at man kan danne sig et billede af en lidt vag og ensom mandsperson.

Helle Helle har for første gang flyttet handlingen i en roman til Jylland og lagt fortællingen i munden på en mand. Romanen forløber kun over et par dage og har et minimalt plot. Hver sætning er perfektionistisk finpudset og rummer lige præcis de ord, der (indirekte) beskriver en person eller en situation mest nøjagtigt, og sætningernes små fyldord markerer bestemte diskurser og til dels også klasse.