Biler og dyr

Citat
Rustvognen gled ned ad vejen, følget spadserede i små grupper. Mange af ansigterne så ind på hende og nikkede, hun nikkede igen.
Der var mindst fyrre. De var længe om at passere. Hun ventede, til det sidste hold var gået forbi.”
Fra novellen “Tilflyttere” i “Biler og dyr”, s. 51.

Mødet med døden er centralt i Helles næste novellesamling, “Biler og dyr”, der er fra 2000. Igen er det fejlslagne møder og relationer, der er i fokus i almindelige liv, men i baggrunden af novellerne lurer latent katastrofe, sammenbrud og død. Det samme gør humoren, som er kulsort. Døden og den sorte humor falder sammen i novellen “Min tante døde”, som en lang associationsrække af dødsfald. 

27941591

“Biler og dyr” placerer sig i forlængelse af den skrabede realisme i “Rester”. Helle registrerer overfladens vibrationer, men den dybere forståelse og grundige udfoldelse af novellernes problematikker overlader hun til læseren.

I novellen “Tirsdag nat” taler en kvinde i søvne til stor irritation for sin mand. Han påstår, at det er noget hun gør for at genere ham, hun står op og laver te. Det antydes kun svagt, hvem der har ret.

Alle Helle Helles kvindelige figurer har svært ved at leve op til forestillingerne om sig selv og det gode, lykkelige liv. Enten resignerer de, eller også ligger sammenbruddet lige om hjørnet. Det må læseren i sidste ende afgøre.