I drifternes vold

Tvillingesjæle (1990) og Sjælerejsen (1991) handler om Frank og Martins venskab. Franks mor bliver skyld i Martins død, og Frank bliver overvist om at Martin bliver genfødt i sin lillebror Mathias skikkelse. Det vil den 16-årige Frank gerne bevise over for sin kæreste Julie, med fatale følger, for Mathias er ved at dø fra verden, og Frank må foretage en sjælerejse ud i intetheden for at få Mathias tilbage i sin krop. På trods af den lidt syrede astralrejse, som Zimakoff indbyder læserne til, så ligger bøgernes styrke især i dybden af personskildringen af Frank. Sjælerejser vender Zimakoff i øvrigt tilbage til i Rejsen til den blå planet (1994), som er en fantasy-roman, der foregår på Den Grønne Planet, hvori beboerne stort set har glemt kroppen og i stedet lever et liv baseret på lysenergi. Den Grønne Planet er imidlertid ved at drukne i den Røde farves negative energi og drengen Kosmun bliver udvalgt og sendt til jorden for at erfare den blå farves kvalitet, som er den eneste mulighed for at redde hans hjemplanet. Den blå farve er kærlighedens og erotikkens og Kosmuns astrale tilværelse bliver for en tid udskiftet med en temmelig jordisk ungdom.

Amandas verden (1993) er næsten uden for nummer. Det er et eksperiment, hvor Zimakoff, ligesom det var tilfældet med sine første børnebøger, har svært ved at tøjle sin energiske fantasi. Historien bugner, ikke kun af erotik, men også af svulstige udtryk og vanvittige hændelser i en ikke helt så klar historie om Amanda, der ikke har lært at sige nej.

Netop drifterne fylder meget i drengenes pubertetsliv, og det tema gennemsyrer stort set de fleste af Zimakoffs ungdomsbøger. Det gælder Vild i varmen (1992), om to 17-åriges rejse til Kreta, og den elegante Et enkelt skridt fra livet (1996), som handler om 20-årige Alexander, der starter på et forfatterkursus, og har sat sig for at lykkes med pigerne. Med en mesterlig sproglig lethed får han læseren til at engagere sig i Alexanders liv og levnet – og græmmes med ham, efterhånden som hans problem kommer for en dag. Drengedriften er også hovedtemaet i Jomfrurejsen (1996), som primært handler om Johans svære vej til sin seksuelle debut.

Samme tema genfindes i Katinka, Katinka (1998), dog er der her blandet problemstillinger omkring venskab og utroskab med en handling, der ikke lader de amerikanske serier noget efter: 15-årige Jakob, der fortæller historien har været venner med Ulrik og Astrid hele skoletiden igennem. Men i takt med at følelserne udvikler sig fra venskab til kærlighed, opstår problemer. For Astrid er vild med Jakob, der føler han svigter Ulrik. For Ulrik elsker Astrid. Jakob er vild med Katinka, der kommer sammen med motorcykelbøllen Max. Katinka bliver lun på Jakob, men Astrid, jaloux, beslutter sig for at sladre til Maxs venner, der næsten slår Jakob ihjel. Den lidt filmiske handling er også til stede i Zimakoffs personlige udgave af Rifbjergs "Kroniske uskyld", Noget mellem venner (2000), hvor især dialogerne mellem de to venner, der portrætteres i historien, virker utrolig virkelighedsnære. Zimakoff for unge er bedst, når han ikke lader drifterne bestemme handlingen, men i stedet giver tid til at alvoren får fodfæste midt i al handlingsvirvaret.