Ungdomsværker og breve

Da Jane Austen var helt ung, morede hun sig med at digte fantasifulde, groteske historier, det blev til de såkaldte "Juvenilia", meget værdsat af kritikere, der i dem ser en anden Jane Austen end romanernes.

28011261

En langt mere dristig og umoralsk forfatter. Denne linje forfølger Jane Austen med held i den kyniske brevroman Lady Susan.

I Jane Austens breve får man et levende indtryk af landsbylivet og dets enkle glæder. De er fulde af familiestof og landsbysladder. Cassandra brændte mange af dem, resten blev udgivet. Måske ville Jane Austen have modsat sig udgivelse? I romanen Lydighed og Længsel siger hovedpersonen Anne Elliot, at man skal respektere private breve, de skal kun læses af modtageren. Brevene afslører en meget uelskværdig Jane Austen. Vittig og ondskabsfuld - på naboernes bekostning. Et indtryk, der ikke harmonerer med det billede hendes tilhængere, de såkaldte "Janeiter", har af "den blide" Jane.

At Jane Austen var en forfatter med mange ansigter, viser ikke alene "Juvenilia" og Lady Susan, men også de to romanfragmenter: The Watsons og Sanditon, som hun efterlod sig ved sin død 1817. The Watsons beskriver i triste omgivelser en fattig familie med en syg far og rivaliserende døtre. Sanditon er navnet på en kurby, der tiltrækker rige badegæster.